Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Teātra kvalitātes parāde

Tuvojoties Spēlmaņu naktij, kad tiks paziņotas un suminātas aizvadītās sezonas labākās izrādes un skatuves mākslinieki, ieskaņas akordu šim notikumam piešķirs Liepājas teātris, kurš viesosies Rīgā, lai Nacionālajā teātrī parādītu skatītājiem savus labākos pagājušās sezonas iestudējumus, kas nominēti Spēlmaņu nakts balvai dažādās kategorijās.

5. oktobrī plkst. 13 un 18 skatītājiem tiks piedāvāta režisora Valtera Sīļa veidotā izrāde Liepāja – Latvijas galvaspilsēta, kas pretendē uz balvām sešās nominācijās, tajā skaitā – Gada lielās formas izrāde un Gada režisors. Izrādei par pamatu ņemta dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces luga, kas tapusi Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros. Izrādes dramaturģisko materiālu veido vairāki īsi stāsti, kas rasti 1919. gada periodikā par laiku un notikumiem, kuri norisinājušies Liepājā, kamēr šeit atradās Latvijas Pagaidu valdība ar Kārli Ulmani priekšgalā. Tas ir stāsts par cilvēkiem, kuri dzīvoja šajā vēsturiski tik sarežģītajā laikā, – gan Latvijas kultūras vēsturē labi zināmām personībām, gan vienkāršajiem pilsētas iedzīvotājiem. 

Iestudējumā iesaistītie aktieri katrs atveido vairākas lomas – te kļūstot par stāstniekiem, te atveidojot kāda cita stāstīto notikumu varoņus. Par darbu šajā izrādē balvai kā otrā plāna aktieris nominēts Mārtiņš Kalita.

6. oktobrī plkst. 11 prieka spēli bērniem un viņu vecākiem centīsies iemācīt Polianna, kas ir Dž. Dž. Džilindžera veidotās izrādes galvenā varone. Izrāde nominēta Spēlmaņu nakts balvai divās nominācijās, tajā skaitā – Gada izrāde bērniem. Liepājas teātra skatuves versiju radījusi dramaturģe Justīne Kļava, par pamatu ņemot Eleonoras H. Porteres romānu, kas kļuvis par amerikāņu bērnu literatūras klasiku un ir pazīstams visā pasaulē.

Kādā depresijas māktā pilsētā ierodas vienpadsmit gadu veca meitene Polianna, lai ar prieka spēles palīdzību pierādītu apkārtējiem, ka pasaule ir ļoti jauka vieta, kur dzīvot. It sevišķi krustmātei Pollijai, kura nocietinājusi savu sirdi un neļaujas nedz priekam, nedz emocijām.

Izrāde māca skatītājiem gan prieka spēli, gan arī to, kā samierināties ar nenovēršamiem dzīves pavērsieniem un atrast risinājumu visgrūtākajās situācijās.

Šīs pašas dienas vakarā plkst. 19 iespējams noskatīties režisora Dmitrija Petrenko iestudējumu, kuru režisors nosaucis par ilūziju drāmu – Ģērbējs. Izrāde saņēmusi divas Spēlmaņu nakts nominācijas.

Vai maz kāds zina, cik daudz enerģijas prasa ģērbēja amats? Nākas ne tikai tīrīt kostīmus, bārdas un ūsas, bet arī risināt aktiera personiskās problēmas, lai viņš vispār spētu kāpt uz skatuves. Normans (Rolands Beķeris – nominācija Gada aktieris), kurš savā amatā kalpojis kungam (Edgars Pujāts) ilgus gadus, zina visu, kas notiek teātrī un kunga galvā. Bet ko darīt, ja ilgstoši esi dzīvojis otra cilvēka dzīvi, mākslas vārdā esi bijis gatavs uz visu un pēkšņi saproti, ka viss var izgaist pēkšņi un negaidīti?

Reizēm smeldzīgais, reizēm komiskais iestudējums atklāj skatītājiem arī daļu no teātra aizkulisēm. Tā darbība notiek divos laikos – pirms izrādes sākuma un tās laikā, bet, kā uzsvēris režisors, "izrāde nav tikai par teātri, tā ir par cilvēkiem. Māksliniekiem, kuri ziedojuši savu dzīvi mākslas vārdā un apjauš, ka nesaprot, kā dzīvot, kad viss sāk zust".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja