Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vīrietis paliek aiz zāles durvīm

"Pablo Pikaso privātās dzīves intensitāte bija ne mazāka kā viņa darba intensitāte," par slaveno spāņu mākslinieku teic režisore Laura Groza-Ķibere, kuras jauniestudējums Pikaso sievietes trešdien, 14. maijā, Dailes teātrī piedzīvos savu pirmizrādi.

Par savām attiecībām ar kubisma pamatlicēju režisore atklāj: tās ir tādas pašas kā lielākajai daļai cilvēku - visi par viņu kaut ko zina. "Pablo Pikaso vārds ir sasniedzis pat visnedzirdīgākās ausis - pat tos cilvēkus, kuriem nav nekāda sakara ar mākslu," Laura Groza-Ķibere norāda uz viņa ikonas statusu.

Pagājušajā nedēļā Ņujorkā par 31,5 miljoniem ASV dolāru tika pārdota 1932. gadā radītā Pablo Pikaso eļļas glezna Le Sauvetage, kas attēlo mākslinieka mīļākās Marijas Teresas "dramatisko glābšanu", informēja izsoļu nams Sotheby's. Šis fakts vēlreiz atgādināja, ka iedvesmu saviem darbiem viņš smēlies savā dzīvē un attiecības ar dažādām sievietēm ir atstājušas nospiedumus viņa mākslā.

Lauras Grozas-Ķiberes atmiņā spilgti palikusi Džeimsa Aivorija filma Pārciešot Pikaso (1996) ar Entoniju Hopkinsu galvenajā lomā. "Neskaitāmas sievietes - viņu bija nevis daudz, bet ļoti, ļoti daudz -, līdzās mākslinieka radošajam darbam viņa vētrainā dzīve ar negausīgo seksuālo apetīti ir otrs spēcīgākais iespaids par Pablo Pikaso," saka režisore.

Savam jaunākajam iestudējumam Laura Groza-Ķibere izvēlējusies ziemeļīru dramaturga Braiena Makaveras darbu Pikaso sievietes. Viņa norāda, ka šo tēmu ir ļoti viegli skatīt kategorijā "visi vīrieši ir nelieši", bet autoram ir izdevies izvairīties no šīs absolutizēšanas. "Man patīk, ka viņš šīs sievietes ir apveltījis ar pašironiju - tā, manuprāt, ir vienīgā iespēja, kā stāstīt šo stāstu," savu izvēli pamato Laura Groza-Ķibere. Režisore vērš uzmanību uz to, ka uz šī iestudējuma centrālajām figūrām - sievieti un vīrieti - viņa mēģina paskatīties atsvešinātāk, nenostājoties neviena pozīcijā.

Braiena Makaveras sarakstītais darbs ietver astoņus monologus, kuri "pieder" Pablo Pikaso dzīves būtiskākajām sievietēm. "Es izvēlējos četras, kas man šķita visinteresantākās teātrim, - ar vissulīgākajiem raksturiem," atklāj Laura Groza-Ķibere. Izrādē darbosies Olga (Lilita Ozoliņa), Dora (Akvelīna Līvmane), Fransuāza (Ieva Segliņa) un Žaklīna (Sarmīte Rubule). Režisores interpretācijā šīs sievietes tiek ieliktas vienā telpā un konfrontētas viena ar otru - veidojas ansamblis, kurā katrai ir tiesības uz solo. "Caur šīm četrām sarunām uzbūvējas vīrietis, kas šajā gadījumā paliek aiz zāles durvīm," stāsta režisore.

Laura Groza-Ķibere arī iepriekš ir veidojusi izrādes par reālām personībām - sievietēm: Es - Frīda Kalo (2011) Dailes teātrī, Piafa (2013) Liepājas teātrī. "Vispār tas ir jābeidz," smejoties saka režisore, taču šis žanrs sevī ietver drāmu, traģēdiju, komēdiju plus vēl vēstures stundu, kurā skatītāji var iepazīt reālu personību. "Nekas nevar būt skurbinošāk par uzrakstu, kas parādās pirms filmām: "balstīts patiesos notikumos", - stāstam tas uzreiz piedod citu vērtību," piebilst Laura Groza-Ķibere.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja