Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kultūras pasākumu norise un kultūrvietu darbība no 15. novembra varēs atsākties "zaļajā" režīmā

Valdība šodien lēma no 15. novembra atjaunot kultūrvietu darbību klātienē, kā arī iespēju organizēt un apmeklēt publiskus kultūras pasākumus, ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus, informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Kultūras un mediju jomā darbība līdz ārkārtējās situācijas beigām, 2022. gada 11. janvārim, turpināsies "zaļajā" – drošajā režīmā. Pasākumi un kultūras pakalpojumi klātienē sniedzami un pieejami tikai ar derīgu vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu.

Maksimālais pieļaujamais apmeklētāju skaits kultūras pasākumos noteikts līdz 500 personām.

Kultūras pasākumos ievērojamie drošības pasākumi:

  • pasākuma apmeklētājiem jāatrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās (blakus sēdvietās var atrasties ne vairāk kā divas personas);
  • starp katrām blakus esošajām sēdvietām tiek nodrošināta ne mazāk kā divu sēdvietu distance vai aizsargbarjera;
  • sēdvietas rindās tiek izkārtotas pamīšus - šaha laukuma veidā;
  • apmeklētāji, kurai atrodas nodalītos sektoros, savstarpēji nesatiekas;
  • nedrīkst pieļaut apmeklētāju / personāla drūzmēšanos, jānodrošina divu metru distances ievērošana ārpus sēdvietām;
  • pasākuma rīkotājs nodrošina biļešu personalizāciju, ietverot šādu informāciju par apmeklētāju: vārds, uzvārds, kontakttālrunis, konkrētā sēdvieta pasākumā. Informāciju pasākuma rīkotājs glabā vienu mēnesi un to nodod Slimību profilakses un kontroles centram pēc tā pieprasījuma;
  • apmeklētājiem jālieto mutes un deguna aizsegs gan pasākumos, kas notiek telpās, gan pasākumos ārpus telpām.

Tāpat kā iepriekš kultūras pasākumus t.s. "zaļajā režīmā" varēs apmeklēt pieaugušie ar Covid-19 vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātiem, ņemot līdzi arī savus nepilngadīgos bērnus. Bērniem līdz 12 gadu vecumam nav jāveic Covid-19 testi, savukārt bērniem, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros. Pasākuma rīkotājam jānodrošina atsevišķs sektors, kurā ierādāmas vietas vecākiem ar bērniem.

Visiem kultūrvietu darbiniekiem, kuri strādā klātienē, tajā skaitā pilnībā vakcinētām un pārslimojušām personām, ierodoties darba vietā, būs pienākums rakstveidā apliecināt, ka tām nav akūtu elpceļu infekcijas slimības pazīmju, nav pienākuma ievērot izolāciju, mājas karantīnu vai pašizolāciju un nav zināms, ka pēdējo 10 dienu laikā tās bijušas tiešā kontaktā ar Covid-19 inficētu personu.

Lai mazinātu Covid-19 izplatības riskus, 9. novembra valdības lēmums paredz, ka turpmāk ar paštestu veikšanu tiks aizstāts regulārais skrīnings arī kultūras institūciju darbībā, kur darbiniekiem pienākumu veikšana ir saistīta ar epidemioloģisku risku, piemēram, profesionālajos teātros, orķestros, koros utt. Paštestus varēs veikt divas reizes nedēļā, pārbaudot visas personas, tajā skaitā vakcinētās. Tiks nodrošināts pietiekams paštestu skaits, lai varētu atkārtot testēšanu kļūdu gadījumos, un varētu pēc nepieciešamības veikt testus simptomu gadījumos.

Kultūrvietās – muzejos, bibliotēkās, arhīvos, kultūras centros, mākslas galerijās, izstāžu zālēs, brīvdabas estrādēs, teātros, koncertzālēs – gan apmeklētājiem, gan darbiniekiem un pakalpojumu sniedzējiem, obligāta prasība uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai vīrusa pārslimošanas sertifikātu. Apmeklētāju skaits šajās kultūrtelpās jānosaka, paredzot vienam apmeklētājam vai vienas mājsaimniecības pārstāvjiem 15 kvadrātmetru no publiski pieejamās telpas platības.

Noteikumi paredz iespēju "zaļajā" režīmā amatiermākslas mēģinājumos tikties līdz 20 dalībniekiem grupā, vienai personai nodrošinot ne mazāk kā 15 kvadrātmetru no mēģinājumam paredzētās telpas platības. Izmantojot ģērbtuves, to aizpildījums vienlaikus nedrīkst pārsniegt 25 %, grupas dalībnieku plūsma nedrīkst pārklāties ar citu personu plūsmām un mēģinājuma laikā jānodrošina 2 metru distance, izņemot deju nodarbību laikā.

Profesionālās ievirzes izglītības programmu apguve mūzikas un mākslas skolās izglītojamiem, kuri nav pilnībā vakcinēti vai Covid-19 vīrusu pārslimojuši, paredzēta tikai attālināti vai klātienē tikai individuālās nodarbībās. Kā arī vienas grupas, klases vai kursa izglītojamiem, kuri vienlaikus nav citu dažādu grupu, klašu vai kursu izglītojamie.

Kultūras augstskolu un koledžu izglītības studiju procesā klātienē piedalās tikai personas ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Plašsaziņas līdzekļu raidījumu veidošana tiek veikta epidemioloģiski drošā vidē – visiem raidījuma vadītājiem un dalībniekiem jābūt ar sadarbspējīgiem Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātiem. Ar mērķi nodrošināt skatītājiem nepārprotamu un viegli uztveramu informāciju plašsaziņas līdzekļu raidījumu veidošanas laikā sejas masku var nelietot, ja raidījumā piedalās ne vairāk kā 20 dalībnieki, tiek ievērotas visas normatīvajā regulējumā noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības, starp raidījuma dalībniekiem nodrošināta 2 metru distance un tiek nodrošināta normatīvajam regulējumam atbilstoša gaisa kvalitāte vai veikta regulāra telpu vēdināšana atbilstoši programmas plānojumam.  

Tāpat kā citās valstīs, kas vīrusu jau ir uzvarējušas, vakcinācija pret Covid-19 un drošības pasākumu atbildīga ievērošana turpinās būt Latvijas vienīgā stratēģija Covid-19 krīzes pārvarēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja