Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Notiks filosofa Jāņa Taurena lasījums Pasāžas. Pudelīte kolas Aspenā

14.augustā plkst 19 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā K.Ubāna Mākslas lasītavā notiks filosofa Jāņa Taurena lasījums _Pasāžas. Pudelīte kolas Aspenā. _Pasākums norisinās izstādes Aspena-Ķemeri programmas ietvaros (15.augusts - 21.septembris kim? Laikmetīgās mākslas centrs).

Brāļu Strugacku fantastiskajā stāstā Pikniks ceļmalā, kas ir arī pazīstamās Andreja Tarkovska filmas Stalkeris scenārija pamatā, citplanētieši uz mūsu planētas atstājuši mums neizprotamas un bīstamas lietas. Iedomāsimies šādu vēstures gaitas sarīkotu "pikniku", kura artefakti ir jāatšifrē, proti – jāsaprot. Lūk, daži no tiem: 1925. gadā laikrakstā Frankfurter Zeitung Asja (Anna Lācis) un Valters Benjamins publicē nelielu Neapoles skici, un savās atmiņās, kas vācu valodā iznāk 1971. gadā, Asja citē dažas – kā viņa saka – "pasāžas" no šī raksta. Par Pasāžu darbu (nu jau noteiktas Parīzes arhitektūras formas nozīmē) sauc arī Benjamina lielāko nepabeigto opusu, darbs pie kura traģiski pārtrūkst 1940. gadā. 1967. gadā tiek publicēts multimediju izdevuma Aspen apvienotais 5. un 6. numurs, kuru var uzskatīt par konceptuālisma izstādi nelielā kastītē, un šovasar tā ir aplūkojama arī Rīgā, kur pašā augusta vidū kim? Laikmetīgās mākslas centra telpās – tādā kā lielā kastē – atvērsies izstāde Aspena–Ķemeri. Žurnāla Aspen nosaukuma rašanos iedvesmojusi Aspena (jeb Espena) – slēpošanas kūrorts Amerikā, kas līdzīgi pašmāju Ķemeriem būtu piemērota vieta piknikam ar kādu kolas pudelīti, bet vārdu "kola" var izlasīt arī kā saīsinājumu nupat nodrukātajai grāmatai Konceptuālisms Latvijā.

Kā šie notikumi ir saistīti? Asjas atmiņās citētajā fragmentā aprakstīta Neapoles ainava, kāda tā paveras no kalna virsotnes, – skatam no "stikla kalna" uz Rīgu vajadzētu iedvesmot stāstu, kas atklātu šeit minēto (un arī neminēto) faktu saistību.

Jānis Taurens raksta par filozofiju, estētiku, laikmetīgo mākslu un arhitektūru. Studējis arhitektūru Rīgas Politehniskajā universitātē (tagad Rīgas Tehniskā universitāte) un filozofiju Latvijas Universitātē, kur 2005. gadā ieguvis doktora grādu filozofijā. Kopš 2006. gada asociētais profesors Latvijas Mākslas akadēmijā.

Aspen vitrīna apskatāma lasījuma norises laikā un pēc tam no 2. līdz 21.septembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas Mākslas lasītavas darba laikā. 

Ieeja pasākumā un izstādē ir bez maksas. Lasījuma apmeklētājiem lūgums pulcēties 10 minūtes pirms pasākuma sākuma bibliotēkas foajē, iepriekš reģistratūrā saņemot caurlaidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja