Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Hānbergs dodas Ulmaņlaikos

Latvijas lauku labākais pazinējs Ēriks Hānbergs mēģina sajūgt divu laikmetu pieredzes un tic, ka latvieši savu zemi nepazaudēs. Lai iemūžinātu pirmās neatkarīgās Latvijas zemkopības ministra bārtenieka Jāņa Birznieka piemiņu, viņš uzrakstījis grāmatu Janeks uzmeklē Birznieku par divām radošām lauksaimniekošanas personībām dažādos laikmetos un pretējās tautsaimniecības un ideoloģijas sistēmās.

Gandrīz pabeigta arī nākamā — par kolhozu laikiem Latvijā, un būšot vēl viena — par saimniekošanu, jau pārprofilējoties kapitālismā. Rakstnieks uzskata, ka ir jāstāsta, kā un ko latvieši darīja gan Ulmaņlaikos, gan padomju laikā, lai «turētos vagā» un lai nācija būtu spēcīga un tautsaimnieciski pārtikusi. «Ja jau padomju gadi bija tikai bezjēdzības laiks, kur tad radās tā inteliģentā un varošā nācija, kas spēja Atmodas laikā saliedēties un noturēties?» viņš vaicā. Jākooperējas arī tagad, taču mums liekas: ja saiesim kopā, viens otru apšmauksim. Tomēr Hānbergs ir optimists un tic Latvijas zemei, kura ar savu vērtību neļaus aizlaist to atmatā. «Arī to, kas pārpurvojusies, aizaugusi krūmiem — to visu dabūt nost ar pašreizējām tehnoloģijām ir špicka! Piekrītu Imantam Ziedonim, kurš par padomju laikā neapgūtajiem miljons hektāriem zemes teica: lai tā zeme stāv, tā ir deponēta! Nav sagandēta ar ķīmiju. Laika gaitā latvietis nostiprināsies un arī zemi atpirks. Visi no laukiem esam nākuši, un no laukiem nāk arī mūsu ētika. Zemnieka inteliģentums neizpaužas tikai kulturālās izpausmēs tradicionālā izpratnē, kordziedāšanā un teātra spēlēšanā, zemnieka inteliģentums ir — kā velēna piegulst pie velēnas, kā ir pakaisīts lopiņam,» Hānbergs pauž intervijā žurnālam Sestdiena, kā arī atminas savu bērnību, stāsta, kā klājas viņa dibinātajam Omulības klubiņam, un apliecina, ka ar humora izjūtu joprojām viss kārtībā.

Fragments no intervijas:

Vai jūs, Latvijas lauku aprakstnieks, pats ganos gājis esat?

Jā, galvenokārt ganīju aitas un darīju to ar prieku. Vienmēr esmu tiecies pie lopiņiem, aitu aizgaldā jutos ļoti labi. Auns, kurš visus badīja, mani saudzēja. Tas bija īsts sugas teķis, ko deva arī kaimiņiem aplecināt aitas. Kad viņu aizdeva krusttēvam Jāņonkulim un tas siena laikā nesa pļāvējiem uz lauku ēdienu, auns pielavījās no aizmugures un — bladāc! Krusttēvs ar visu paplāti bija augšpēdus. Bet mani tas auns vienmēr gaidīja, kad uzkāpšu mugurā, un tad ar visu aitu baru devāmies uz ganībām. Kāpēc es biju izpelnījies no viņa tādu ieredzētību? 

Varbūt ar savu slaveno mieru un līdzsvarotību?

Nezinu. Vienmēr esmu centies būt mierīgs, bet ir gadījies arī eksplodēt. Pa tiem astoņiem gadiem, kad ar Andri Jakubānu vadījām Neatkarīgo Rīta Avīzi, esmu divreiz no sava kabineta izmetis cilvēkus ārā, ko joprojām nožēloju, kaut gan viņi bija to pelnījuši. Tā nedrīkst rīkoties. Tad pārgāju uz citu metodiku. Kad atnāca apmeklētājs, no kura nezini, kā glābties, uzvilku modinātājpulksteni, kurš man mantojumā no krustmātes. Tas spēlē Kur tu teci, gailīti. Apmeklētājs redz, ka ar mani kaut kas nav kārtībā, un pats protas...

Ar jūsu popularitāti laukos grūti iedomāties, ka politiķi, piemēram, no Zemnieku savienības nebūtu uzrunājuši.

eredzat savu vietu politikā?

Bija laiks, kad mūs ar Andri Jakubānu pat piecas partijas aicināja. Velnu dzenot, Jakubāns teica, ka Hānbergu pārdosim par tik un tik miljoniem, Partijas N vadītājs piedāvāja tikai pusmiljonu, vairāk nevarot, uz ko Jakubāns atbildēja, ka tik lēti gan nepārdosim. Nevienā partijā neesmu, lai gan varētu teikt, ka jūsu pieminētajai ZZS esmu draugs un atbalstītājs. Vienmēr esmu sacījis, ka zinu, ko vajadzētu, bet nezinu, kā to izdarīt. Un, ja nezini, kā, tad nedrīkst iet politikā.

Lasiet Sestdienā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata