Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rudaka ieteikumi pirms mūzikas festivālu sezonas

Festivālu sezona strauji tuvojas. Vispirms par praktisko pusi. Dažs sev jau nolicis uz plaukta jaunas kedas, lai viegli visu dienu uz kājām nostāvēt, cits uzticas smagiem ādas zābakiem ar metāla purngaliem, lai kāds pūļa priekšējās rindās lēkājošais sāpīgi neuzmin uz kājas. Vēl kāds uzticas tikai gumijas zābakiem, jo tikai tajos var palikt ar sausām kājām, ja apkārt valda dubļi, kas ir neizbēgami, ja gāž lietus, saslapinot zemi, kuru nemitīgi min tūkstoši, sakuļot pamatu zem kājām kā blenderis svaigu dārzeņu maisījumu. Skaties, tikai nepaklūpi, jo gumijas zābaki lieliski slīd.

Tālredzīgākie iegādājas modernās teltis, kuru atsperīgā konstrukcija paredz, ka tās izsaiņotas tūliņ uzceļas pašas, jo pēc garā ceļa uz festivālu var pietrūkt spēka nodarboties ar telts celšanu un mietiņu spraušanu zemē. Droši vien vēl pēc desmit gadiem bez telšu celšanas tiks atrisināti arī daudzi citi ērtību trūkumi festivālos. Lūk, mūsu pašu Positivus pirms četriem gadiem sasniedza festivālā izmazgātās veļas daudzuma rekordu, turklāt šo iespēju esot izmantojusi pat slavenā grupa Muse, bet, piemēram, Pukkelpop festivālā Beļģijā ir iespēja iztīrīt zobus kaut piecreiz dienā ar vienreizējās lietošanas zobu birstīti. Sīkums, bet patīkami, jo kļūt uz vairākām dienām par šmuli droši vien negrib pat rūdītākais festivālu apmeklētājs. Ja blakus ir jūra, kur atsvaidzināties, nestāvot rindās pie dušām, vispār ideāli, un to piedāvā gan Positivus, gan Summer Sound norises vietas, kaut peldēšanos, ja ir lietots festivālos no visām pusēm uzglūnošais alkohols, protams, neviens neiesaka. Modrību var atlaist drusku vaļīgāk, bet pavisam to palaist atvaļinājumā uz festivālu laiku gan nevajadzētu.

Mēnesis bez atelpas

Pašmāju festivālu sezonas lielais maratons sāksies jūlijā, kad šeit četras nedēļas nogales pēc kārtas notiks lielākie mūzikas mīļotāju saieti — pludmales ballīte Summer Sound Liepājā (11.–12.VII, www.summersound.lv) ar Pet Shop Boys; Positivus Salacgrīvā (18.–20.VII) ar Kraftwerk, Annu Kalvi, The Horrors un vēl vienu iespēju šogad dzirdēt koncertā K.Remontu. Smagākas mūzikas cienītāji dosies uz Klang (25.–27.VII, www.facebook.com/kfestlv) Klaņģu kalnā, bet Radio Naba fanu iemīļotākais festivāls jau gadiem ir Laba daba (1.–3.VIII) Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā Ratnieki, kur šogad uzstāsies regeja veterāns no Jamaikas Lee "Scratch" Perry un būs ekskluzīva iespēja dzirdēt veselu koncertu, kurā grupas Zig Zag solists atkal būs Gvido Linga — skanēs dziesmas no nesen pirmoreiz izlaistajiem grupas astoņdesmito gadu albumiem. Nosauktie, protams, ir tikai neliela daļa no labākajiem pašmāju un arī ārzemju māksliniekiem, kurus būs iespēja šovasar redzēt tepat Latvijā.

Neatlieciet biļešu iegādi

Kaut The White Stripes Rīgā esam savulaik piedzīvojuši, līdz Džeka Vaita vēl plašāk izskanējušās solo karjeras koncertam mums vēl jāizaug — kopā ar MGMT, Interpol, The Black Keys, Faith No More šogad viņu nāksies doties klausīties Polijas Opener festivālā Gdiņā (2.–5.VII, www.opener.pl). Citi pagājušās desmitgades sākuma garage rock revival viļņa debesīs paceltie un atpakaļ uz zemes nenolaistie The Strokes šogad, izskatās, degunu ārpus savas dzimtās ASV bāzt netaisās. Arcade Fire, Pixies, Belle&Sebastian būs jādodas klausīties Hurricane Vācijā (20.–22.VI), bet tas, tāpat kā cits latviešu iecienīts festivāls Pukkelpop Beļģijā (14.–16.VIII), ir jau izpārdots. Viela pārdomām, vai citugad nebūtu prātīgāk pirkt biļetes laikus un neatlikt to uz pēdējo brīdi.

Lai neturpinātu kārtējo reizi uzskaitīt festivālus un to māksliniekus, balstoties tikai uz savu pieredzi un subjektīvo vērtējumu, šogad ar lūgumu izcelt trīs savus favorītus vērsos arī pie citiem aktīviem festivālu apmeklētājiem, kurus tieši šā iemesla dēļ varētu dēvēt par ekspertiem, ar kuriem plecu pie pleca savulaik apmeklēti festivāli vai vismaz vēroti vieni un tie paši koncerti. Savas festivālu apmeklēšanas tradīcijas viņi ir saglabājuši, pat ieņemot atbildīgus amatus. Mūzika vieno.

Par to, kādus festivālus iesaka apmeklēt mūzikas eksperti Toms Grēviņš, Juris Kaukulis, Ingus Bērziņš un smagā metāla fans Einārs Cilinskis, lasiet žurnāla Sestdiena 13.jūnija numurā!

Top komentāri

Bambaks
B
Mans ieteikums tiem, kuri vēlas izbaudīt šo "festivālu" lopiskumu- ja esiet apdzērušies līdz nemaņai, salietojušies un sapīpējušies visādu draņķi, ka tas pieņemts- nu nelieniet uz ielām un ceļiem, kur cilvēkiem ir jābrauc! Jūsu zarnas aptinas ap riteņiem, pie tam vēl nākas truliem policistiem skaidrot, kāpēc esi sabraucis šo lopiņu.
Rokeris
R
Rudaks pārdevies popsistiem,ja jau nav pieminējis Wacken Open Air metālfestu 31.07.-02.08. Arī jau izpārdots,bet uz vietas parasti var biļetes dabūt.Wacken ir pāris galvastiesas pārāks par jebkuru pašmāju festu(esmu tur bijis pēdējos 3 gadus pēc kārtas).Vienīgi šogad nav lielu slavenību,ja neskaita Megadeth un Motorhead,he he.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata