Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Jērs un sabiedrotie

Ir Latvijas valsts svētku nedēļa, un tai par godu gatavosim jērgaļu. Un šoreiz nevis ciskas cepeti, bet maltās gaļas bumbiņas mērcē, lai garšotu arī tiem, kuri "tīru gaļu" ne visai ieredz – te domāju bērnus, jo novērojumi rāda, ka gaļa maltā veidā mazajiem ir saprotamāka. Piedevās – garšīgas un, iespējams, mazliet nepelnīti piemirstas saknītes.

Jērgaļas bumbiņas tomātu mērcē

Gana demokrātisks un tomēr arī svētku ēdiens – jēra gaļai jebkurā izpildījumā piemīt kaut kas no svētku garšas. Varbūt tas tikai mans novērojums, bet jēra gaļa noteikti latviešiem nav pirmajā vietā, un tieši tāpēc – jo retāk kaut ko gatavo, jo vairāk liekas, ka ir svētki!

1 stunda, ja čakli strādā/4 porcijas/nav grūti

Sastāvdaļas:

  • eļļa un sviests cepšanai
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 500 g maltas jēra gaļas (es pirku tirgū dažādus, pēc iespējas liesākus gabaliņus un malu pats)
  • 1 ola
  • 4–5 ēd. k. rīvmaizes
  • sāls un svaigi malti pipari pēc sajūtas
  • neliela buntīte svaigas kinzas un tikpat daudz svaigu pētersīļu
  • 12 tējk. čili pulvera

Mērcei:

  • 1 sīpols
  • 2–3 ķiploka daiviņas
  • sāls un svaigi malti pipari
  • 1 ēd. k. paprikas pulvera
  • 10 kadiķogas vai vairāk, ja patīk
  • 2–3 ēd. k. svaigu, samērā sīki sagrieztu koriandra kātu
  • 2–3 ēd. k. sakapātu koriandra lapiņu
  • 2 nelieli timiāna un 2 rozmarīna zariņi
  • 100 g sausā sarkanvīna
  • 500 g pašsavārītu vai konservētu tomātu
  • 500 g buljona vai ūdens
  • cukurs pēc sajūtas

Gatavošana

1. Katliņā uzkarsē mazliet eļļas ar gabaliņu sviesta un apcep sakapātu sīpolu un sasmalcinātu ķiploku. Noņem no plīts.

2. Sajauc visas bumbiņām paredzētās sastāvdaļas, neaizmirstot pievienot apmēram pa divām ēdamkarotēm sakapātas kinzas un pētersīļu. Iemaisa gaļas masā arī apceptos sīpolus ar ķiplokiem. Veido smukas bumbeles un apcep tai pašā katlā smuki brūnīgas no visām pusēm. Izņem no katla un paliek malā.

3. Atkal tais pašos tauciņos apcep gabaliņos sagrieztu sīpolu un sasmalcinātu ķiploku, pievieno sāli, piparus, paprikas pulveri, kadiķogas un koriandra kātus. Arī timiānu un rozmarīnu. Visu apcep, pārlej ar sarkanvīnu un pāris minūšu savāra. Tad liek klāt tomātus un buljonu tik daudz, lai knapi nosedz.

4. Uzliek katlam vāku un šauj līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī uz 45 minūtēm izkarsēties. Beigās pievieno sakapātas koriandra lapiņas, noregulē garšu ar sāli un cukuru, un var celt galdā!


Krāsnī ceptas saknes

Kartupeļus šoreiz liksim mierā, godā un galdā ceļot citas labas un garšīgas saknītes: rāceņus, burkānus un bietes. Var, protams, šo mozaīku vēl papildināt, pievienojot pannā kāli, selerijas sakni un kolrābi, jo tie visi labi sader ar jēra gaļu un krāsnī izcepsies vienlīdz labi.

pusstunda/nekā grūta/2 porcijas

Sastāvdaļas

  • 4 nelielas pētersīļa saknes
  • 1 biete
  • 2 burkāni
  • 1 rācenis
  • mazliet eļļas cepšanai
  • sāls, garšvielas pēc izvēles

Gatavošana

1. Saknes noskalo un nomizo.

2. Rāceni un bieti sagriež garenās daiviņās, burkānus gareniski uz pusēm un pēc ieskatiem – atstāj garus vai saīsina īsākos stienīšos. Pētersīļa saknītes arī pārgriež gareniski uz pusēm un, ja saknes ir mazas, tā arī atstāj (lielākas jāgriež vēl vairākās daļās, citādi neizcepsies).

3. Visus dārzeņus, izņemot bieti, saber bļodā, pārslaka ar neitrālu eļļu, pārkaisa sāli un iemīļotas garšvielas – piemēram, lieliski piederas ķiploku pulveris (vai svaigi izspiesta ķiploka daiviņa), timiāns, rozmarīns vai ķimenes.

4. Ar bieti izdara to pašu, bet atsevišķi, lai tā neiekrāsotu citas saknes.

5. Visus dārzeņus izkārto cepešpannā, kas pārklāta ar cepamo papīru, šauj 210 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep 15–20 minūšu. Cepto sakņu panniņu iesaku pasniegt ar pētersīļu pesto – ļoti saderīgas garšas!


Kā pagatavot pesto: apcep bez taukiem sauju saulespuķu sēklu, liek blenderī kopā ar lielu sauju pētersīļu lapiņu un blendē, pakāpeniski pievienojot olīveļļu, līdz masa iegūst vajadzīgo konsistenci. Pievieno 2 ēd. k. rīvēta puscietā siera, iemaisa, pagaršo, vai netrūkst sāls, un gatavs!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata