Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

Sestdienas receptes: Labi kūstošais siers

Par laimi, marts ir siera mēnesis, jo laukā valdošais vēsums ar garšīgiem siera ēdieniem vismaz kaut kādā veidā ir kompensējams! Šoreiz receptēs pavisam vienkāršs siers – kāds nu kuram iemīļots, bet, galvenais, labi kūstošs. Čedaras, Goudas, Holandes vai vēl kāds cits – derēs visi!

Uzlabotā BLT maizīte

Teju pasaulslaveno, tā dēvēto BLT sendviču trīs galvenās sastāvdaļas ir gaužām vienkāršas: bekons (B – bacon), salātlapas (L – lettuce) un tomāts (T – tomato). Sulīgumam vēl majonēzes mērce ar kādām piedevām un, protams, garšīga maizīte. Bet siera mēnesim par godu izdomāju šīs maizītes vēl uzlabot ar sieru! 

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā sarežģīta

Daudzums: 1 sātīga maize (var dalīties ar draugu)

Sastāvdaļas

  • 4 šķēles tostermaizes (vai pēc savas gaumes)
  • mazliet sviesta maizīšu apsmērēšanai
  • 2 labi kūstoša siera šķēles
  • 4 plānas bekona šķēles
  • pāris salātlapu (man bija ledussalāti)
  • 1 garšīgs tomāts
  • sāls, svaigi malti melnie pipari
  • 1–2 ēd. k. majonēzes (plus piedevas, ja vēlas)

Pagatavošana

1. Maizītēm vienu pusi apsmērē ar sviestu un divas šķēles ar apsmērēto pusi uz leju liek pannā. Uz abām maizītēm liek siera šķēles un pa virsu divas atlikušās maizes šķēles – šoreiz tā, lai sviesta puse būtu augšā.

2. Apgrozot cep no abām pusēm, līdz zeltaini brūnas un siers iekšā izkusis (man bija mazais virtuves grils, tādā maizītes sanāks jauki rievainas).

3. Pannā apcep bekona šķēles kraukšķīgas, nosusina papīra dvieļos no liekajiem taukiem.

4. Uz šķīvja liek vienu dubulto siermaizīti, pārklāj ar majonēzi, tad liek salātlapas un tomāta šķēles, pārkaisa ar pipariem un mazliet sāls. Tad liek bekona šķēles, vēl kādu salātlapu un pa virsu vēl nedaudz majonēzes. Sēdina virsū otru siermaizīti, un – gatavs!


Klasisks kartupeļu sacepums ar gaļu un sieru

Ļoti sātīgs un garšīgs, rekomendēju baudīt kopā ar zaļiem, pavasarīgiem salātiem. Sacepumam piemīt vēl tāda patīkama īpašība, ka to var gardu muti apēst arī atdzisušu vai vienkārši uzsildīt cepeškrāsnī

Pagatavošanas laiks: 20 minūšu sagataves darbi, ap 50 minūtēm cepeškrāsnī

Sarežģītības pakāpe: mazliet darbietilpīgi

Daudzums: 6 porcijas

Sastāvdaļas:

  • 7–8 vidēji kartupeļi
  • 2 nelieli puravi (baltās un gaišzaļās daļas)
  • mazliet sviesta cepšanai (ap 20 g)
  • 400 g maltas liellopu vai teļa gaļas
  • garšvielas pēc gaumes (man bija oregano, paprikas pulveris un kumīns)
  • 1 ēd. k. tomātu pastas
  • ap 150 ml saldā krējuma
  • ap 150 ml lauku piena
  • svaigi rīvēts muskatrieksts
  • sāls, melnie pipari pēc garšas
  • ķiploku pulveris pēc garšas (ja vēlas)
  • ap 100 g rīvēta siera (svarīgi, lai labi kūstošs!) pārkaisīšanai

Pagatavošana

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 210 grādiem. Kartupeļus nomizo un sagriež vai uz rīves saēvelē vienu divus milimetrus plānās šķēlēs. Puravus arī sagriež plānās pusripiņās un pannā izkausētā sviestā viegli apsutina, lai top mīkstāki. Pievieno malto gaļu un garšvielas, sāli, piparus, maisot apcep kādas septiņas minūtes. Tad iemaisa tomātu pastu un šļuciņu ūdens, vēl pāris minūšu apcep.

2. Ņem piemērota izmēra cepamtrauku, iesmērē ar mazliet sviesta un kārto kartupeļu šķēlītes kā zvīņas, tad liek saceptās gaļas kārtu, atkal kartupeļu kārtu un tā tālāk, nobeidzot ar kartupeļiem. Vēlams, lai cepamtrauks būtu piepildīts ne gluži līdz pašai augšai, jo krējums cepoties burbuļos un mazliet celsies.

3. Bļodā lej saldo krējumu un pienu, pieber sāli, maltus melnos piparus, ķiploku pulveri un krietnu šķipsnu svaigi rīvēta muskatrieksta. Samaisa un pārlej kartupeļiem traukā – šķidrumam jābūt tik daudz, lai tas gandrīz nosegtu kartupeļus (ja šķiet par maz, pielej vēl mazliet piena vai krējuma).

4. Cepamtrauku pārklāj ar foliju un liek 210 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 30 minūtēm. Tad noņem foliju un iešauj krāsnī vēl uz 10 minūtēm. Tikmēr sarīvē sieru. Izņem sacepumu no krāsns, pārkaisa sieru un ieliek krāsnī vēl apmēram uz 10 minūtēm, līdz siers pārkūst un kļūst zeltaini brūns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata