Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Omulīgas pusdienu versijas

Šoreiz iesaku novērtēt ne tikai jau pierasto papriku un sīpolus, bet arī Latvijā audzētos čili piparus! Abi ēdieni ir mantojums no darba pieredzes meksikāņu takerijā, tikai mazliet pārveidoti ērtākai pagatavošanai mājās, tāpēc arī nosaucu tos par versijām. Un omulība jau būs pati no sevis, kad kopā gatavosim, mēģināsim jaunas lietas, sirsnīgi parunāsim un visu to tā garšīgi un no sirds.

Vistas filejas fahitas

Nekā grūta, 20 minūšu – un draugiem galdā ir restorāns! Paprika šeit parādās it kā nemanāmi, bet visā krāšņumā – svaigā, kaltētā un kūpinātā veidā. Šogad siltumnīcā saauga daudz. Labi padevušies arī sīpoli, no kuriem par favorītiem kļuvuši tieši sarkanie.

20 minūšu/nekā grūta/2 porcijas

Sastāvdaļas:

2 veselīgas, palielas vistas filejas – katram draugam 1 fileja
1 ēd. k. paprikas pulvera
1 ēd. k. malta kumīna
½ tējk. kūpinātas paprikas (nav obligāti)
olīveļļa
sāls un pipari pēc sajūtas
2 paprikas – vislabāk dažādās krāsās
2 sarkanie sīpoli
sauja ķirštomātiņu
dažas šķēlītes svaiga čili
tortiljas

Gatavošana:

1. Vistas filejas sagriež garenās strēmelēs. Liek bļodā un marinē ar sāli, pipariem, paprikas pulveri, kumīnu, kūpināto papriku un olīveļļu. Var to izdarīt iepriekšējā vakarā, bet laba garša parādās jau pēc 10 minūtēm.

2. Papriku sagriež strēmelītēs, sīpolus ne pārāk plānos gredzenos un ķirštomātiņus sadursta, lai cepoties nesprāgst.

3. Labi uzkarsē pannā eļļu un aprauj sākumā vistas strēmelītes. Pēc tam pievieno papriku ar sīpoliem un tomātiem, arī čili šķēlītes un cep apmaisot, līdz gaļa un paprika gatavas. Dārzeņus var apcept arī uz atsevišķas pannas un abus sacepienus beigās apvienot. Papildu sāls un pipari pēc garšas.

4. Tortiljas ir jāizsilda – to var izdarīt, pārliekot tās vienkārši pāri produktiem pannā vai apcepot atsevišķi bez taukvielām uz sausas pannas. Pēc tam tortiljas izkārto uz šķīvja, ber pāri visus apceptos labumus, katrs pievieno sev piedevas pēc garšas, mēģina to visu ietūcīt tortiljā un ēd.


Versija par katalāņu krēmu

Ļoti ērti, ātri un ar nelielām izmaksām pagatavojams saldais. Svarīgi, lai būtu trauciņi, kuros paštaisīto crema catalana saliet. Vietējie labumi šeit nav īpaši izcelti, un tomēr – labs saldais krējums noteikti būs smalkas garšas pamatā, un mans ieteikums pilsētas versijā noteikti būtu no Straupes piena!

30 minūšu + laiks dzesēšanai/nekā grūta/3 porcijas

Sastāvdaļas:

300 g laba saldā krējuma
150 g piena vai ūdens
1 kanēļstandziņa
1 ar mizotāju nomizota citrona miza
cukurs pēc sajūtas
1–2 ēd. k. kukurūzas cietes
4 ēd. k. auksta ūdens
2–3 tējk. brūnā cukura

Gatavošana:

1. Saldo krējumu lej katliņā, pievieno pienu, citrona mizu, kanēļstandziņu, cukuru un karsē uz lēnas uguns. Apmaisa un pieskata, lai neiet pāri malām. Kādas 10 minūtes pakarsē, tad var noņemt uz brītiņu no uguns, pēc tam atkal pakarsē.

2. Pagaršo, vai laba garša, varbūt vēl jāpieregulē saldums. Izsmeļ citrona mizu un kanēļstangu.

3. Kukurūzas cieti izšķīdina aukstā ūdenī un iebiezina krēmu. Izšķīdināto cieti pievieno pakāpeniski (varbūt visu nevajadzēs), līdz masa veidojas līdzīga biezam, bet vēl līstošam skābkrējumam.

4. Ņem nost no plīts, pilda trauciņos un liek atdzesēties – no sākuma vienkārši vēsumā, pēc tam ledusskapī.

5. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar brūno cukuru un pakausē to ar gāzes degli. Ja nav degļa, var trauciņus uz dažām minūtēm ievietot līdz 220–240 grādiem sakarsētā krāsnī. Vienīgi jāvēro, lai cukurs pārāk nesadeg.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata