Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Sestdienas receptes: Tīrā bauda!

Krāsaini, vasarīgi, svaigi pagatavoti ēdieni ir tīrā bauda, īpaši jau, ēdot laukā, koku paēnā, ko vasarā var un vajag darīt! Tāpēc šoreiz gatavosim vienkāršu, bet izskatā ļoti bagātīgu dārzeņu sacepumu un siera kūciņas burciņās, kuras ērti glabāt ledusskapī un pasniegt atdzesētas jau porcijās.

Apaļais dārzeņu sacepums

Protams, šo sacepumu var gatavot arī četrkantīgās un ovālās cepamformās, bet man bija apaļš trauks, un tajā varēja sarindot dārzeņu šķēlītes tādā smukā spirālītē, tāpēc nosaukumā iekļuva vārds "apaļais". Bet garšīgi ir visādās formās!

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes 

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: 2-3 porcijas

Sastāvdaļas:

  • 2 nelieli, tvirti kabacīši
  • pāris ķirštomātiņu
  • 6 mazi jaunie kartupeļi
  • sauja sviesta pupiņu
  • mazliet olīveļļas
  • sāls, pipari
  • 100 g aitas fetas siera
  • 120 ml piena
  • 1 ķiplokdaiviņa (ja vēlas)

Pagatavošana

1. Kartupeļus un sviesta pupiņas apmēram 10 minūšu pavāra, lai mīkstāki. Tikmēr sagriež ripiņās kabačus un ķirštomātiņus.

2. Apvārītos kartupeļus arī sagriež ripiņās, sviesta pupiņas trijās daļās. Cepamo formu ieziež ar olīveļļu un smukā rakstā kārto tajā dārzeņu šķēles un pupiņas. Pārkaisa sāli un piparus (ar sāli uzmanīgi, jo siers ir gana sāļš).

3. Bļodiņā ar dakšu saspaida aitas sieru, pielej pienu, piespiež ķiplokdaiviņu (ja vēlas), samaisa viendabīgā putriņā un pārlej dārzeņiem cepamtraukā.

4. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 10–15 minūšu. Ēd siltu, bet nebūs ne vainas arī atdzisušam.


Siera kūciņas burciņās

Burvīgs vasaras deserts, kas parasti garšo visiem. Vienkāršas, pieejamas sastāvdaļas, elementāra pagatavošana un improvizācijas iespējas, pievienojot dažādas mīļākās ogas

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes (+ atdzesēšana ledusskapī vismaz pusstundu)

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 2 palielas porcijas (vai vairāk, ja taisa mazākos trauciņos)

Sastāvdaļas 

  • 50 g Selgas vai citu līdzīgu cepumu
  • mīksts sviests (tik daudz, lai cepumi turētos kopā)
  • 120 g svaigā krēmsiera
  • 200 g iebiezinātā piena ar cukuru
  • svaigi spiesta citrona sula pēc garšas
  • sauja meža melleņu
  • sauja krūmmelleņu un pāris piparmētru lapiņu dekorēšanai

Pagatavošana

1. Cepumus sablendē vai ar piestiņu saspaida drupačās. Pievieno mīkstu sviestu un samīca cepumu mīkliņu. To sadala pa burciņām apakšējā slānī.

2. Iebiezināto pienu samaisa ar krēmsieru viendabīgā masā. Piespiež citrona sulu pēc garšas (man sanāca no puses citrona), samaisa. Sadala masu uz pusēm un vienai daļai piemaisa klāt saspaidītas meža mellenes.

3. Samaisīto krēmu klāj kārtās uz cepumiem trauciņos – vispirms tikai krēmu, tad krēmu ar mellenēm.

4. Uzskrūvē burciņām vāciņus un liek ledusskapī atdzesēties uz pusstundu. Pasniedzot dekorē ar krūmmellenēm un piparmētrām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata