Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

SestDienas receptes: Zupa un otrais

Šo vārdu savienojumu atceramies jau no bērnudārza un skolas laikiem, un daudzi joprojām arī pieaugušo dzīvē izvēlas kompleksās pusdienas. Es piederu pie tiem, kuri parasti ņem tikai zupu vai tikai «otro», jo abus apēst vienkārši ir par daudz. Izņemot reizes, kad abi ir ļoti garšīgi un nevar izvēlēties, kuru ņemt, – kā šoreiz!

Omulīgā kartupeļu un siera zupa 

Rudenīgām pēcpusdienām piestāvoša biezzupa, kuras garšu var variēt, pēc gaumes pievienojot dažādus garšaugus – manuprāt, vislabāk garšo ar lociņiem, taču varētu būt interesanti arī ar svaigu rozmarīnu, piemēram.

35 minūtes/2-4 porcijas (atkarīgs no apetītes)/nekā grūta

Sastāvdaļas

  • 6 vidēji kartupeļi (ap 500 g)
  • 20 g sviesta
  • 10 cm purava kāta (balti zaļā daļa)
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 2–3 ēdamkarotes miltu
  • 500 ml vistas vai dārzeņu buljona
  • 100 ml saldā krējuma
  • 100 g Čedaras siera
  • sāls un pipari pēc garšas
  • mazliet asās Sriracha mērces (asumiņam – rekomendēju)
  • zaļie lociņi

Gatavošana

1. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiciņos. Puravu pārgriež gareniski četrās daļās un sīki sagriež.

2. Dziļā pannā vai katlā izkausē sviestu un uz nelielas uguns maisot apcep puravus, līdz tie sāk zeltoties (brūnumu pieļaut nevajag!). Piespiež ar spiedni ķiploka daiviņu un pievieno miltus. Maisot apcep kādu minūtīti.

3. Lēnām lej klāt karstu buljonu un čakli maisa, lai milti izšķīst un neveidojas kunkuļi. Pielej saldo krējumu, pievieno kartupeļu kubiņus, samaisa, uzliek vāku un uz pavisam mazas uguns vāra (lai tikai virst) apmēram 15 minūšu. Ik pa laikam apmaisa.

4. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un, ja vēlas, arī aso mērcīti. Iemaisa rīvētu sieru, līdz tas izkūst. Mazliet siera var atstāt arī dekoram. Pasniedz karstu ar zaļajiem lociņiem.

Vai Čedaras sieru var aizstāt ar kādu citu? Teorētiski - jā, tomēr iesaku tieši Čedaras, turklāt tumši dzelteno, jo tad zupai būs smukāka krāsa. 


Baklažāni un tomāti ar siera cepurītēm

Nav klasisks "otrais", bet ir garšīgs un vienlaikus gan viegls, gan sātīgs – pateicoties sieram, protams. Skamorca (scamorza – itāļu val.) ir tas smieklīgais itāļu siers, kas izskatās pēc neliela sainīša, – viegli sāļš un patīkamā konsistencē. Sacepumā der izcili, var likt arī uz picām

 30 minūšu/2-3 porcijas/kā rotaļājoties gatavošana 

Sastāvdaļas

  • 1 neliels baklažāns
  • 2 vidēji tomāti, sarkans un dzeltens
  • sāls un pipari pēc garšas
  • olīveļļa 200–250 g
  • Scamorza siera (iepakojumā ir 250 g) 

Gatavošana

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Baklažānus sagriež puscentimetru biezās ripās un kā zvīņas kārto piemērota lieluma ieeļļotā cepamajā traukā. Pārkaisa sāli un piparus un pārlaista olīveļļu. Šauj krāsnī uz 20 minūtēm.

2. Kamēr baklažāni krāsnī, līdzīga biezuma ripās sagriež krāsainos tomātus. Izvelk cepamo trauku no krāsns un starp baklažāniem sabāž tomātu šķēles. Pārkaisa sāli, piparus un pa virsu saliek šķēlēs sagrieztu sieru. Var arī kādu garšvielu pēc izvēles uzkaisīt.

3. Šauj atkal krāsnī un cep vēl 10–12 minūšu, līdz siers izkūst un sāk zeltaini iebrūnēt. Pasniedz ar svaigu baziliku!

Skamorcas siers ir mocarellas radinieks, taču nav tik mīksts un mitrs kā mocarella. Bet šajā receptē var izmantot arī mocarellu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata