Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Ar piedāvājumu iesaistīties nākotnes biznesā Latvijā tiek veidota piramīda

Ierauti bulgāru kriptocarienes piramīdā

Gudru vārdu, tehnoloģiju žargona un finanšu pseidozināšanu virpulī ierautos starptautiskas shēmas atzars Latvijā cenšas pierunāt ieguldīt šobrīd bezvērtīgā kriptovalūtā, "izveidot plašu tīklu, kas piedāvās produktus un pakalpojumus visā pasaulē", un pie reizes iemācīt arī finanšu noslēpumus.

Pagājušā gadā dažādos interneta portālos un forumos parādījās šādi un līdzīgi piedāvājumi: "OneCoin – tā ir universāla jaunākās tehnoloģijas elektroniskā kriptovalūta. OneCoin plāno kļūt par nākamo veiksmes stāstu kriptovalūtu vēsturē, jo ir izveidota ļoti profesionālā kompānijā, izmantojot jaunākās paaudzes tehnoloģijas, nodrošinot ilgtermiņā stabilu vērtību. Saviem investoriem piedāvājot pārdomātu koncepciju, maininga pārskatāmību un piedāvājot kvalitatīvu finansiālo apmācību."

Tajā pašā laikā sāka parādīties komentāri, ka tā ir piramīdas shēma, kuras dalībnieki veido grupas un Latvijā rīko seminārus, lai izkrāptu naudu. Daudzi minēja, ka OneCoin pat neatbilst īstai kriptovalūtai. Par OneCoin divkārt 2016. gadā brīdinājusi arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). Tomēr OneCoin pārstāvju organizētie semināri turpina notikt, un kompānijas vietējie līderi gan sociālajos tīklos, gan publiski apgalvo, ka nekas pretlikumīgs tas neesot.

SestDiena nolēma iedziļināties daudzlīmeņu mārketinga un kriptovalūtu pasaulē, lai izprastu bulgāru uzņēmējas Ružas Ignatovas, sauktas par kriptocarieni, jaunveidoto uzņēmumu.

Kriptovalūtas rakšana

Ignatovas dibinātā OneCoin (vēlāk pārzīmolota uz OneLife, bet dažviet nosaukumu raksta kopā OneCoin/OneLife) grupa rīko seminārus un piedāvā iespēju iegādāties mācību materiālus, kas izglītos par ekonomiku, finansēm un tirgus tendencēm. Paralēli iespējams iegūt arī digitālo valūtu, kas, kā apgalvo kompānija, pēc pāris gadiem apsteigs visas citas un pat varēs aizstāt eiro, dolārus, juaņas u. c. 

Lai saprastu OneCoin, nepieciešams saprast Bitcoin un kriptovalūtas principus. Bitcoin ir tikai virtuāli eksistējoša, dažreiz valūtai pielīdzināta norēķinu forma, kuru neviens nav izdevis un negarantē tai vērtību. Bitcoin 2008. gadā radīja kāds programmētājs vai programmētāju grupa ar pseidonīmu Satosi Nakamoto, kas publicēja algoritmu, ar kura palīdzību uzturot par blokķēdi (no angļu val. blockchain) sauktu publisku interneta darījumu žurnālu, kas atrodas lietotāju datoros, tiek automātiski uzskaitīta un "izrakta" valūta.

"Bitcoin tīkla dalībnieki izvēlas transakciju pēc savas izvēles un mēģina risināt matemātisku problēmu jeb uzdevumu. Tiklīdz kāds atrisina matemātisko problēmu un ievieto nākamo transakciju ķēdē, kā atlīdzība šim dalībniekam tiek izdota Bitcoin valūta noteiktā daudzumā. Valūta netiek pārskaitīta no kāda cita lietotāja konta, bet tiek ģenerēta no zila gaisa", SestDienai skaidroja TestDevLab inženieris Kristaps Felzenbergs, aprakstot, kas ir Bitcoin rakšana.

Savukārt OneCoin darbojas gandrīz pretēji Bitcoin – darījumu žurnāls nav publisks, tas neglabājas visu lietotāju datoros, un naudu rok Bulgārijā esoši privātie serveri. Organizācija apgalvo, ka ir izskaudusi Bitcoin problēmas, savukārt kritiķi saka, ka šī valūta ir vēl neeksistējošāka par Bitcoin. OneCoin var iegūt, iesaistoties tīklā un nopērkot kādu no piedāvātajām "izglītojošajām" paketēm, kuru cena sākas no 100 eiro, bet beidzas – pat ar 229 280 eiro. Dažviet norādīts, ka šajās pakās esošie teksti ir kopēti no internetā bezmaksas pieejamiem materiāliem. Plaši tiek izmantoti arī dažādi tehniski termini, daudz tiek pieminēta blokķēde, kas OneCoin izpratnē gan atšķiras no tā, kā tas strādā citu kriptovalūtu gadījumā - ierasti šīs žurnāls, kā jau minēts, glabājas visu lietotāju datoros, nevis kādā noslēgtā sistēmā. 

Arī SestDienai raksta tapšanas gaitā netapa skaidrs kāpēc nepieciešams ieguldīt milzīgas naudas summa finansu apmācībā, ja internetā, pateicoties atvērto universitāšu kustībai (MOOC), internetā ir pieejami bezmaksas lekciju kursi no vadošajām pasaules universitātēm. Dažas no vietnēm, kas to piedāvā ir Coursera un Udacity.

Vairāk par to, kā noziedzīgā pasaule izmantot Bitcoin lasiet šeit - Sirmā vecumā neatdot visu naudu "Nigērijas princim".

Vai shēma

Jau minēts, ka par OneCoin brīdināja FKTK, tomēr lielākie trauksmes cēlāji Latvijā bija autoentuziastu portālā
BMWPower. Apraksts ar pārmetumiem ir garš, bet būtība apkopota šādi: "OneCoin ir shēma, kurā naudu var tikai ieguldīt, bet ārā var dabūt tikai 10 procentu no summas, kuru iegulda cilvēki, kas reģistrējušies zem sava referāļu linka. Lai lietotāji ticētu peļņai, OneCoin sola kriptovalūtas, [valūtas] biržās un citas lietas, kā arī reklamē sevi ar reklāmu aģentūrā taisītiem Forbes žurnāliem, kuros īstā žurnāla vietā uz vāka parādās OneCoin līderes (Ružas Ignatovas – red.) seja un izgriezumā tiek ievietoti raksti ar viņas veiksmes stāstiem." Portālā publicēts plašs raksts, kura tapšanā esot piedalījies liels skaits portāla apmeklētāju. Tur sazīmēti arī, pēc autoru domām, galvenie vietējie līderi.


OneCoin radītāja bulgāriete Ruja Ignatova

Latvija ne tuvu nav vienīgā valsts, kurā celti trauksmes zvani par OneCoin darbību – finanšu uzraugi par to izteikuši bažas arī Bulgārijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā, Lielbritānijā un pat Nigērijā. Tiesa gan, jāuzsver, ka tie ir brīdinājumi, ne aizliegumi.

Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins SestDienai apliecināja, ka informācija par OneCoin grupu ir saņemta un šobrīd notiek tās izskatīšana. SestDiena arī sazinājās ar Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieka vietnieci Ilzi Sokolovsku, kas gan nevarēja komentēt konkrēto OneCoin/OneLife gadījumu, bet, runājot par riskiem, norādīja, ka, "ja tā ir jauna ideja, par kuru ir maz informācijas, bet uzreiz par dalību prasa naudu", visticamāk, būtu jāuzmanās. 

Portāls Diena.lv, rakstot par interneta krāpniecībām, ceturtdien jau vēstīja par reklāmām, kuras ved uz aizdomīgām vietnēm un cenšas, izliekoties par puisi no Valmieras, pierunāt uz riskantām investīcijām. 

Neko nepārdod

Piramīdu tīkla veidošanā un, protams, arī jaunas kriptovalūtas iedzīvināšanā galvenā loma ir jau minētajiem "kolektīvajiem maldiem" - Tāpēc nav pārsteigums, ka arī Latvijas atzara pārstāvji seko līdzi informācijai, kas tiek publicēta par OneCoin. Neilgi pēc reģistrēšanās Facebook grupā, kas veidota, lai dalītos ar rakstiem par OneCoin iespējamo krāpniecību, un aicinājuma atsaukties cilvēkiem, kas apmeklējuši seminārus, SestDiena saņēma ziņu no kādas semināru vadītājas. Viņa aicināja tikties uz sarunu, jo Facebook grupā un BMWPower portālā esot minēta nepatiesa informācija.


OneCoin entuziatu balle, kur piedalījās arī vairāki no vietējiem līderiem
 

Uz tikšanos Mercure Hotel, kurā notiek arī OneCoin izglītojošie semināri, ieradās pieci cilvēki. Līderi ar SestDienu gan piekrita runāt tikai ar nosacījumu, ka sarunas dalībnieku vārdi netiks atklāti. To viņi skaidroja ar kompānijas preses saziņas politiku, kā arī īpaši uzsvēra, ka nav OneCoin/OneLife pārstāvji, "bet gan neatkarīgi partneri – kā jebkurš cits, kurš aizpilda reģistrācijas anketu". (Jāpiebilst gan, ka vairāki no SestDienas satiktajiem cilvēkiem saskaņā ar publiski atrodamo informāciju iepriekš ir vadījuši seminārus un ir aktīvi citu dalībnieku piesaistītāji.) Kā noteikums tika izvirzīts arī viņu teiktā saskaņošana pirms publikācijas. Grupas līdere, kas bija izkārtojusi tikšanos, vēlāk nebija apmierināta ar SestDienas sarunas atreferējumu. Viņasprāt, "viss ir kājām gaisā", tāpēc tika atsūtīta arī apjomīga labotā versija, ar kuru var iepazīties šī raksta fragmenta apakšā.  

SestDiena, veicot izpēti, pamanīja, ka ar OneCoin/OneLife bijusi saistīta arī latviešu dziedātāja Liene Greifāne, kas gan, kā liecina BMWPower publicētais, esot grupu pametusi. Tāpat, kā izrādās, OneCoin All Stars grupas lapā starp trim līderiem (proti, lokālo piramīdu augšgalā esošām personām) atrodams arī basketbolists Kaspars Kambala.

Savukārt, runājot par pašu Ružu Ignatovu, Bulgāru žurnālisti, kas pētījuši OneCoin un ar kuriem SestDiena sazinājās raksta tapšanas gaitā, vēstījuši, ka ar kriptovalūtu saistītiem mātesuzņēmumiem un vairākiem citiem mainījies vadītājs. Uzņēmumu vadību pārņēmis kāds 25 gadus vecs bulgārs, kurš vēl pirms pāris gadiem bijis taksists, bet pēdējos gados kļuvis par dažādu uzņēmumu vadītāju, lai gan ir bez īpašas pieredzes saistībā ar informācijas tehnoloģiju nozari. Minēts, ka, visticamāk, šis ir "izkārtnes direktors" – cilvēks gluži vienkārši pārdevis savus personas datus, lai Ignatova varētu noiet malā. 

Šķiet, ka šobrīd vēl pat kompānijā jau iesaistītajiem nav skaidrs, vai viņi ir cietuši vai ne, proti, kā liecina ieraksti Facebook grupās, zināmas naudas summas no ieguldītā ieguldītā varot izņemt. Tiesa gan, lietotāji piebilst, ka par jebkādas summas izņemšanu tiek prasīta 15 eiro komisijas maksa un nauda jāgaida ilgi. Publiski izskanējušas aizdomas, ka organizācija ir shēma, kurā naudas plūsma notiek tikai tik ilgi, kamēr ir jauni lietotāji, kas pērk dārgās grāmatu un kriptomonētu paketes.

Šobrīd nav ziņu, kas nepārprotami liecinātu par negodīgumu OneCoin darbībā, taču policijas minētās pazīmes, ārvalstu mediju un finanšu institūciju teiktais, kā arī SestDienas pieredzētais pētījuma gaitā liecina – pret šo un līdzīga veida kompānijām ir vērts izturēties piesardzīgi un savu rīcību ļoti rūpīgi apdomāt.

Visu rakstu par OneCoin līkuločiem un bažām, kas pavada gan kriptovalūtas, gan Ružu Ignatovu lasiet 3.februāra žurnālā SestDiena!

---

Zemāk publicējam nerediģētu OneCoin līderu atsūtīto tekstu:

Latvijas grupas pārstāvji, atbildot uz pārmetumiem, kas izskanējuši gan Latvijā gan citviet norādīja, ka problēma ir tā, ka cilvēki nesaprot nedz daudzlīmeņa marketingu, nedz arī kriptovalūtu, tāpat cilvēki “pa ausu galam” kaut ko padzirdējuši un nav pat sapratuši, ar ko tad īsti OneLife/OneCoin nodarbojas. Piemēram, kā pārstāvji SestDienai uzsvēra, atspēkojot pārmetumus par nelikumīgu uzņēmējdarbību, “kriptovalūta netiekot pārdota” un kompānijā cilvēki “neinvestē”. Cilvēki iegādājas finansu apmācību programmu, kas dod iespēju katram saskaņā ar apmācību programmas apjomu arī saražot savām vajadzībām noteiktu daudzumu kriptovalūtas. Grupas pārstāvji arī uzsvēra, ka nauda netiek maksāta kādam no partneriem, bet kompānijai par apmācību paketēm un kā jebkurā citā interneta vietnē, nonāk pie organizācijas. OneCoin un Onelife nav reģistrēta Latvijā, jo tā ir starptautiska kompānija, kuras partneri ir vairāk kā 194 valstīs un cilvēkiem ir partnerības , bet ne darba līgumi . Katram ir tiesības vai nu būt pasīvam - tikai iegādāties apmācību paketi un saražot noteiktu daudzumu kriptovalūtas vai arī būt aktīvam partnerim un iegūt papildus bonusus. Līderi paši īrē konferenču telpas paši un organizē informatīvus vai mācību seminārus.

Atbildot uz jautājumu par to, kā līderi tiek atalgoti, grupa, norādīja, ka tas ir binārais mārketings un detalizēti par to nevēlas runāt, jo informācija par to ir brīvi pieejama kompānijas mājas lapā: www.onelife.eu un mācībās pie cilvēkiem, kas aktīvi attīsta šo projektu. Par kompānijas sasniegumiem tīkla mārketingā informācija ir pieejamā mājas lapā: www.businessforhome.org. Par vispārējo kompānijas darbības legalitāti ir pieejami apliecinājumi no vairākiem starptautiskiem juridiskiem birojiem. Onecoin ir vienīgā kriptovalūta pasaulē, kurai ir publiski pieejams blockchain procesa audits, kas apliecina kriptovalūtas ģenerēšanu.

SestDiena sarunā minēja, ka no malas, kompānija izskatās visai necaurspīdīga un ka, iespējams, problēma ir tajā, kā tas tiek pasniegts. Līderi paskaidroja, ka kompānija ir absolūti caurspīdīga reģistrētajiem lietotājiem, par kuru var būt jebkurš. Kompānija ļoti stingri skatās uz to, lai tiktu ievietota tikai pareiza un ar kompāniju saskaņota informācija, tas aizņem laiku. Tas ir īpaši kļuvis aktuāls pēdējā laikā globālā līmenī, dēļ pieaugošas nekorektas informācijas apjoma no interneta troļļiem un nekompetentiem partneriem.

Savukārt atbildot uz jautājumu vai, ja viss notiek godīgi, nevajadzētu ieguldīt mārketingā un sabiedriskajā attiecībās, grupa bija noraidoša sakot, ka mums partneriem nav tiesību sniegt intervijas un apmaksāt reklāmas bez kompānijas piekrišanas. Citur pasaulē kompānija sponsorē sporta un citus pasākumus, kur var redzēt OneLife/OneCoin reklāmu, ka ari ir izveidots labdarības fonds – One World Foundation.  Līdz kompānijas iziešanai biržā 2018.g. otrajā kvartāla ir palicis maz laika. Tāpēc jāpaspēj ļoti daudz ko izdarīt šīs norēķinu sistēmas pilnīgā izveidē. Tas nav projekts, ko var attīstīt lēnām 50 gados, ir ātri jādara.” Efektīvākais veids ir informācija no mutes mutē, tāpēc uzsvars uz cilvēku izglītošanu semināros, lai viņiem rastos sapratne un lai līdz iziešanai biržā būtu pēc iespējas lielāks cilvēku un uzņēmumu skaits, kas saprot un vēlas izmantot šo norēķinu sistēmu. Tāpēc, ka kriptovalūtas vērtību nākotnē nosaka lietotāju skaits, izmantošanas iespējas un pieprasījums.

Līderi uzskata, ka starp kritiķiem ir 4 kategoriju cilvēki – 1) tie, kam esam konkurenti un kas mērķtiecīgi izplata nepatiesu informāciju, 2) tiem, kas pelna no sensācijām, tās vēl papildinot ar saviem izdomājumiem , kā gadījumā ar bmwpower lapu, 3)cilvēki, kas lasa visu iepriekš minēto un komentē, neiedziļinoties visos faktos un neanalizējot, bet kritizējot to, ko nesaprot, 4) cilvēki, kas reģistrējušies, nemācās, neko īsti nesaprot, nejautā, nedara un grib ātri visu un uzreiz . Viņi paliek nikni , “izplata melus”, ja rezultāti nav tūlītēji. Iespējams, ka kādam arī informācija pasniegta nekorekti, jo partneri, kas dalās informācijā, ir ar dažādu pieredzes un sapratnes bāzi. Mācību materiāli negarantē panākumus OneLife/OneCoin ietvaros, bet kā jebkur ir jādara, lai kaut ko sasniegtu. Savukārt FKTK esot reaģējuši uz BMWPower sniegto informāciju, nemaz neiedziļinoties tajā, ko kompānija dara. “Kad kompānija izies atklātajā tirgū, kā tas tiek minēts ap 2018 gada vidu, tad varēs runāt par to kā par finanšu instrumentu, bet šajā attīstības posmā tas ir informācijas un apmācību projekts, kam speciālas licences un atļaujas nav nepieciešamas” skaidroja līderi.

Tāpat grupa norāda, ka, lai gan viņi dara labu darbu - izglīto cilvēkus par finansēm, arī bankām viņi nepatīk. Straujā kriptovalūtu izaugsme biedē konkurentus - “ir tie, kam jebkurš liels spēlētājs traucē”. “Jo lielāka kompānija, jo par to vairāk runā, ja tas ir kaut kas jauns, visus lamā un kritizē,” norādīja līderi, minot, ka sākotnēji par krāpšanām sauca ar Amway , Bitcoin un ļoti daudzas pašlaik pazīstamas un milzīgas kompānijas .

Atbildot uz jautājumu, kāpēc šobrīd OneCoin neparādās nevienā kriptovalūtas biržā, SestDienai norādīja, ka šobrīd tas vēl arī nav bijis paredzēts- iziešana biržā plānota 2018.gda 2.kvartālā, kā skaidrots OneCoin mājas lapā. Arī Bitcoin vairāk kā 3 gadi pagāja, kamēr viņi izgāja biržā. Pašlaik ir apmācību un kriptovalūtas ražošanas process , klientu bāzes un norēķinu sistēmas veidošanas process, lai pie iziešanas biržā šī jau būtu pilnībā funkcionējoša sistēma.

Kad tiek vaicāts, vai paši gadījumā nav apkrāpti, līderi atbild- “Laiks rādīs,” piebilstot, ka “cik ar kompāniju katrs esam kopā, nevienu reizi kompānija nav piemānījusi un izpildījusi visu, kas solīts un pat vēl vairāk.

Līderi pauda arī sašutumu un dziļu aizvainojumu par informāciju, kas par viņiem un citiem līderiem ir rakstīta iepriekš minētajā forumā un Facebook diskusijās. 

Top komentāri

reptilis
r
....,jā ...,cik daudz reālas Jūsu naudas gribētāju:)))))))
Kreks, feks, peks
K
Arguments, ka visi pārējie neko nesaprot nāk kā klasisks piemērs no melu stratēģijas- novērst uzmanību no sevis, apvainojot kādu citu. Nākamais veids, kā melot, ir atsaukties uz nepārbaudāmu informāciju, kas, savukārt ir apvienots ar vienu no lielākajiem argumentācijas trūkumiem – negatīvu faktu nevar pierādīt. Tātad nav iespējams pilnībā pierādīt, ka onecoin neeksistē blockchain, savukārt pats onecoin nedod ticamus pierādījumus par tā eksistenci. Pieminētais blockchain audits atkal it kā pierāda, ka tas eksistē, bet, ja iepazīstas ar pašu audita atzinumu un konkrētā auditora tālāko likteni, rodas šaubas par šī audita objektivitāti. Turklāt atkal – pierādīt, ka šāds audits vispār nav bijis ir neiespējami. Ceru, ka šo rakstu izlasīs arī VID darbinieki un īpaši pievērsīs uzmanību, ka: “OneCoin un Onelife nav reģistrēta Latvijā, jo tā ir starptautiska kompānija, kuras partneri ir vairāk kā 194 valstīs un cilvēkiem ir partnerības, bet ne darba līgumi.”
tak
t
Ieraugot tādu čigānmeičas Ringlas "feisu" savi coini ir jāslēpj tālu prom no viņas !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata