Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Daudzi var palikt zem svītras

Lēmums mainīt kārtību finansējuma piešķiršanai zinātniskajiem pētījumiem ar jaunu sparu uzjundījis bažas par eksakto zinātņu pārstāvju interešu lobēšanu un sociālo un humanitāro zinātņu projektu apdraudēšanu. Latvijas Zinātnes padomes (LZP) fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu konkursa mainītie noteikumi liedz turpināt saņemt finansējumu lielai daļai projektu, kuru summas ir mazākas par 10 000 latu humanitārajās zinātnēs un 13 000 latu eksaktajās zinātnēs.

Skaidrojumu, ka šis nolikumā ierakstītais limits attiecas ne vien uz jaunajiem, bet arī iesāktajiem projektiem, LZP izplatīja 28.oktobrī, bet pieteikumi jāiesniedz līdz šodienas pēcpusdienai. LZP priekšsēdētājs Elmārs Grēns gan norāda, ka jaunā kārtība bijusi zināma jau kopš pavasara un nezinātāji nav uzmanīgi lasījuši pārstrādāto nolikumu.

Zem noteiktā limita

Šogad finansējumu fundamentālajiem un lietišķajiem pētījumiem saņēma kopumā 333 projekti, kas savā starpā sadalīja 4,15 miljonus latu. Starp tiem ir daudz tādu projektu, kam piešķirtā summa ir 3000-5000 latu robežās (iepriekš finansējuma limits nebija noteikts), un īpaši daudz šādu mazo projektu ir humanitārajās un sociālajās zinātnēs, tātad tiem turpmāk naudu nebūtu iespējams saņemt. «Motivāciju saprast var, bet nav īsti laimīgs lēmums spēles noteikumus mainīt tagad, kad projekti ir iesākti, jo pēc nolikuma tos var īstenot līdz četriem gadiem,» situāciju komentē LZP loceklis Benedikts Kalnačs. Ļoti grūti konkursā būs uzvarēt pilnīgi jauniem projektiem, kurus nolikums iesniegt atļauj. «Daļa zinātnieku jau laikus bija informēti par jaunajiem noteikumiem, daļa - ne. Pieeja it kā ir pareiza, jo par mazu naudu neko lielu nevar izdarīt, taču realitāte ir tā, ka dabas zinātnēs un inženierzinātnēs, kas ir materiālietilpīgākas, daudz mazāk projektu ir zem noteiktā limita,» uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) Komunikācijas studiju nodaļas vadītāja Inta Brikše, kuras vadītajam pētījumam par vēlēšanu kampaņām šogad bija piešķirti 3000 latu. Komunikāciju zinātnē kopumā ir tikai trīs projekti, kuriem kopā piešķirtā summa ir mazāka par noteiktajiem 10 000 latu. Risinājums projektu konsolidācijai tomēr esot atrasts.

E.Grēns kategoriski noraida runas par «savējo», proti, eksakto zinātņu projektu lobēšanu. «Projekti var apvienoties tematiski un institucionāli. Nav normāla tāda sadrumstalotība, kāda bija. Būs vienkāršāka projektu rakstīšana, arī samaksa. Ja izrādīsies, ka attiecīgajā nozarē nav ar ko apvienoties, kā tas ir arhitektūrā, LZP nebūs kokaina un atradīs risinājumu,» uzsver E.Grēns un norāda, ka arī humanitāro zinātņu pārstāvji īsteno lielus projektus un būtu tikai labi, ja to būtu vairāk. Viņš pauda gandarījumu, ka LZP grantu finansējums 2010.gadam nemainīsies, lai gan zinātnei kopumā pieejamie līdzekļi sarūk.

Pieauga par desmit

Daudzu zinātnieku uzticību naudas dalīšanas godīgumam iedragāja jau šovasar, kad Eiropas Sociālā fonda projektu konkursā starp 25 uzvarējušajiem nebija neviena sociālo un humanitāro zinātņu projekta.

No 154 projektu iesniedzējiem 51 uzrakstīja protestu, un valdība septembra beigās bija spiesta atcelt visus konkursa pirmajā kārtā pieņemtos lēmumus un atkārtoti vērtēt visus projektus, turklāt no komisijas izslēdza trīs locekļus, kam bija iespējams interešu konflikts. Pēc atkārtotas pieteikumu izvērtēšanas un finansējuma palielināšanas no 40 uz 50 miljoniem latu uzvarēja 35 pro-jekti - par desmit vairāk nekā iepriekš.

LU SZF dekāns Juris Rozenvalds gan uzskata, ka nav izpildīta galvenā prasība - starptautisko ekspertu piesaiste pieteikumu izvērtēšanā. Latvijā ir pārāk maza akadēmiskā kopiena, lai varētu nodrošināt neieinteresētu skatījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?