Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Izlems cilvēces likteni

Ilgi gaidītā klimata konference, kas no pirmdienas divas nedēļas notiks Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā, būs viens no nozīmīgākajiem gada notikumiem visai cilvēcei, jo tajā valstu vadītājiem faktiski jāvienojas par planētas iedzīvotāju nākotni. Viņiem jāpieņem jauns izplūdes gāzu daudzumu ierobežojošs līgums, kas 2012.gadā stāsies Kioto protokola vietā, un neveiksmes gadījumā pēdējo divu desmitgažu pūliņi būs bijuši veltīgi, un cilvēce tiks nolemta aizvien neprognozējamākām klimata izmaiņu izpausmēm.

Aizkulišu runās iezīmējas valstu domstarpības par vēlamo izplūdes gāzu daudzuma samazinājumu, ietekmīgi zinātnieki aicina nepieņemt pašlaik apspriestos variantus, jo neviens no tiem nespēšot pasargāt planētu no globālās sasilšanas. Klimatologi ir pārliecināti, ka pasaule vairs nevar atļauties palielināt izplūdes gāzu daudzumu, pretējā gadījumā sekas var būt grūti prognozējamas. Lai neļautu klimatam sasilt vairāk par kritiskajiem diviem grādiem pēc Celsija skalas, izplūdes gāzu apjoms tagad jāsamazina vismaz par 25-40% no 1990.gada līmeņa un jācenšas līdz 2050.gadam to daudzumu samazināt divkārt. Taču maz ticams, ka valstu līderi piekritīs tādam ierobežojumam, ziņo aģentūra AFP.

Kompromisa nav

Tieši tādēļ viens no pasaulē atzītākajiem klimata pētniekiem Džeimss Hansens paziņojis, ka ikviena politiķu vienošanās būs cilvēces nākotnei tik kaitīga, ka labāk nenoslēgt līgumu vispār. «Es vēlētos, lai tas nenotiktu, jo tad cilvēki pieņems, ka šis ir pareizais ceļš, taču patiesībā tas ir ceļš uz katastrofu,» Dž. Hansens, kurš vada NASA Godarda kosmisko pētījumu institūtu, apgalvo, ka ekonomisku mērķu vadītie valstu līderi neapzinās, kādus draudus zemeslodes nākotnei nodarīs nepietiekami stingri ierobežojumi atmosfēras piesārņošanai. «Tas ir tādas pašas nozīmes jautājums, kāds bija verdzība Ābrahamam Linkolnam. Šādos jautājumos nevar būt kompromisa, piemēram, samazināt verdzību par 40 vai 50%,» ironizē zinātnieks un pieprasa radikālāk apturēt atmosfēras piesārņojumu. No lielākajiem piesārņotājiem ir saņemti cerīgi signāli. ASV, Ķīna, Eiropas Savienība un Indija ir likušas priekšā savus izplūdes gāzu ierobežošanas plānus un solījušas nodrošināt vismaz savā versijā piedāvāto samazinājumu. Tomēr zinātnieki un vides aktīvisti apgalvo, ka ar to nepietiks.

Dalīs naudu

Konference nebūs tikai politisks pasākums, bet gandrīz gadatirgus. Kopenhāgenā šajās dienās apgrozās lobiji un ražotāju pārstāvji, kuri cenšas «iebarot» valstu vadītājiem videi draudzīgas tehnoloģijas, ar kuru palīdzību ierobežot izplūdes gāzu daudzumu, kā arī mēģina pārliecināt līderus ieguldīt naudu «zaļajos» uzņēmumos. Laikraksts The Guardian lēš, ka samita laikā tiks panākts pavērsiens rūpniecībā, kas pavērs durvis vairāk nekā 10 triljonu ASV dolāru ieplūšanai videi draudzīgu tehnoloģiju attīstīšanā līdz 2030.gadam.

Karstas cīņas gaidāmas arī naudas sadalē. Jaunattīstības valstu pārstāvji apņēmušies «piedzīt» no bagātajiem kompensāciju 400 miljardu dolāru katru gadu vismaz visu nākamo desmitgadi, lai segtu zaudējumus, ko tām nodarījušas dabas katastrofas. Īpaši tās Āzijas un Āfrikas valstis, kas pašas gaisu nepiesārņo, bet cieš no spēcīgiem plūdiem vai sausuma. Tās uzstāj, ka pie vainojamas tieši lielās rūpnieciskās valstis, kas sagandējušas dabu un veicina klimata izmaiņas bīstamā virzienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Klimata izmaiņas

Īstermiņā globālā sasilšana dažiem reģioniem var nākt par labu, jo tajos iestāsies patīkamāks laiks. Viens no modeļiem rāda, ka Ziemeļeiropa kādu laiku būtu ieguvēja, jo ap Baltijas jūru pusgadsimta laikā varētu izvedoties Vidusjūras klimats, kas ļautu piesaistīt tūristus.

Arī Krievija būtu ieguvēja, jo, atkūstot ziemeļu jūrām, tās kļūs kuģošanai piemērotākas.

Vissliktāk klātos salām un valstīm ap ekvatoru, jo karstums un jūras līmeņa celšanās padarīs dzīvi grūti panesamu.

Sasilšanas modeļi rāda, ka vidējo gaisa temperatūru pavadīs aizvien spēcīgākas dabas stihijas. Viesuļvētra Katrīna bija spilgts piemērs.

Ilgtermiņā cietēji būšot visi pasaules iedzīvotāji, jo saasināsies cīņa par dzīves telpu, dzeramo ūdeni un pārtiku.

Teorētiski sasilšana var nest Eiropai gluži pretēju efektu. Viens no modeļiem rāda, ka Golfa straume apstāsies, pie Vecās pasaules krastiem neieplūdīs silts ūdens, iestāsies leduslaikmets.

Izkūstot Grenlandes un Antarktikas ledājiem, jūras līmenis dažās desmitgadēs varētu pacelties par vairākiem metriem, bet no Sibīrijas mūžīgā sasaluma zonas var izplūst ledū iekaltais metāns un paaugstināt globālo temperatūru vēl par vairākiem grādiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?