Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

NATO neizpratnē par Kremļa militāro doktrīnu

NATO amatpersonas nedēļas nogalē Minhenes drošības konferencē pauda neizpratni par jauno Krievijas militāro doktrīnu, kas NATO paplašināšanos raksturo kā vienu no lielākajiem draudiem Krievijas drošībai. NATO uzsver, ka Ziemeļatlantijas alianse nav Krievijas ienaidnieks, jo vēlas sadarboties ar Maskavu kopīgo drošības problēmu risināšanā.

Kremļa aizspriedumi

Maskavas nelabvēlīgā attieksme pret NATO nav nekāds jaunums, jo Kremlis vienmēr ar lielām aizdomām raudzījies uz NATO tuvošanos Krievijas robežām. Tagad šīs aizdomas apstiprinātas Krievijas militārās doktrīnas tekstā, ko parakstījis Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs. Dokumentā rakstīts, ka potenciāls drauds Krievijas drošībai ir gan NATO paplašināšanās, gan ASV veidotās pretraķešu aizsardzības sistēmas objektu izvietošana Austrumeiropas valstīs. Kremlis uzskata, ka NATO militārās infrastruktūras izvietošana Krievijas tuvumā ir bīstams drauds Maskavas interesēm.

NATO vadība iebilst, ka Maskavas bažas ir pilnīgi nepamatotas. «Man jāsaka, ka šī jaunā doktrīna neatspoguļo reālo pasauli. NATO nav Krievijas ienaidnieks,» aģentūrai Reuters atzina NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Viņš uzsver, ka NATO vēlas pastiprināt stratēģisko sadarbību ar Krieviju, piemēram, lai uzlabotu drošības stāvokli Afganistānā, kas būtu gan NATO, gan Krievijas interesēs.

Tautiešu aizsardzība

Neizpratni par Kremļa paranoju izteikusi arī bijusī ASV valsts sekretāre Madelēna Olbraita. «NATO bija alianse pret Padomju Savienību, bet Padomju Savienība vairs neeksistē,» Minhenē teica M.Olbraita. Taču daudzām Krievijas amatpersonām ir grūti pārvarēt vecos aizspriedumus pret NATO. Maskava ar lielu nepatiku vērojusi NATO paplašināšanos bijušās PSRS teritorijā, ko Kremlis uzskata par savu ietekmes zonu. Sevišķi lielu satraukumu izraisīja runas par iespējamo Ukrainas un Gruzijas pievienošanos NATO.

Valsts domes Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs paudis viedokli, ka Gruzijas vilināšana uz NATO bija viens no iemesliem, kas izraisīja bruņoto konfliktu Kaukāzā. Krievijas militārā doktrīna paredz iespēju izmantot bruņotos spēkus arī ārpus valsts robežām, piemēram, lai aizstāvētu Krievijas pilsoņus ārzemēs. Gruzijas karš jau bija šādas politikas precedents.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs apgalvo, ka ASV un Eiropas Savienības valstīm vajadzētu atteikties no «bloku domāšanas», kas kaitē Eiropas drošībai. S.Lavrovs uzskata, ka ES valstīm vajadzētu atbalstīt Kremļa iniciatīvu par jaunas drošības sistēmas veidošanu. Maskava vēlas, lai šajā sistēmā lielāka loma būtu atvēlēta nevis NATO, bet gan Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?