Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vai Vītols to varēja iedomāties?

Vai varētu iedomāties, ka klasiķim Jāzepam Vītolam - latviešu kultūras pīlāram ar vāciskajām dzimtas saknēm un likteni nomirt Vācijā, Lībekā, II pasaules kara bēgļu gaitās - pienāks diena, kad vērienīga festivāla atklāšanā Vācijā vācu kora balsīs skanēs viņa Gaismas pils - latviešu Dziesmu svētku un brīvības simbols? Šāds vēsturisks brīdis pienāca sestdien, 25.

septembrī, kad ar _Gaismas pili_ atklāja ikgadējo festivālu Vācijā, Ūzedomas salā. Kādreizējā Pēnemindes militārajā rūpnīcā, kur dziļā slepenībā II pasaules kara gados tika konstruētas un izmēģinātas tālnesējraķetes V-2, bet tagad ierīkota koncertzāle un muzejs, līdz sirds dziļumiem izjusti un perfektā latviešu valodā Gaismas pili nodziedāja Ziemeļvācijas (NDR) radio koris sava diriģenta Filipa Ahmana vadībā, pretī saņemot 1200 klausītāju stāvovācijas. Starp citu, šo vēsturisko brīdi varēja noķert arī Latvijā, radio _Klasika_ tiešraidē.

Uzstāj dziedāt latviski

«Šī nav pirmā reize, kad dziedam latviešu mūziku, mēs zinām par spēcīgo tautas dziedāšanas tradīciju Latvijā,» Dienai palepojās koncertzālē sastaptais NDR kora menedžeris Mihaels Traubs. «Esmu sajūsmā par Vītola dziesmas - tautas brīvības simbola - īpašo vēsturi jūsu zemē,» sirsnīgi atklāja Traubs. «Sākumā viņi negribēja dziedāt latviešu valodā. Es uzstāju: vajag! Uzskatīju, ka latviešu dziesmai jāskan vācu kora izpildījumā. Tad viņi gatavojās ļoti nopietni: uzlaboja savu izrunu ar konsultantes palīdzību,» savukārt neslēpj festivāla intendants Tomass Hummels. Ūzedomas festivāls, kuru sestdien dziļi simboliski atklāja ar vāciešu dziedāto Gaismas pili, notiek jau 17. reizi un šoreiz ir veltīts latviešu mūzikai un mūziķiem. Jau atklāšanas koncertā saņēmām koncentrātu: Gaismas pilij sekoja Pētera Vaska Līdzenuma ainavas, kurās NDR koris un abas solistes - vijolniece Taņa Bekere-Bendere un čelliste Taņa Teclafa - te saplūda dziedošā vokalīzē, te «pārvērtās» par dziedātājputniem Latvijas mežos. Dziļā un patiesā Somijas klasiķa Žana Sibeliusa Vijoļkoncerta redzējumā satikās Baibas Skrides vijoles neparasti piesātinātais skanējums un Baltijas jauniešu filharmoniskā orķestra spēle ar starptautiski slaveno igauņu vecmeistaru Nēmi Jervi pie diriģenta pults. Šis orķestris, kurā spēlē jaunie mūziķi no 10 Baltijas jūras reģiona valstīm, tika galā arī ar Krievijas klasiķa Sergeja Taņejeva reti atskaņotās 4. simfonijas sarežģītajiem kontrapunktiem. Arī viņiem publika pateicās ar stāvovācijām.

Latvijas skaņa vienkopus

Festivāla patroni šogad ir Vācijas kanclere Angela Merkele un Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, kurš teica īsu uzrunu atklāšanas koncertā, savukārt Dienai pauda pārliecību: «Valsts tēla veidošanā šādiem festivāliem ir ļoti liela nozīme, kultūra ir tas, ar ko varam sevi parādīt. Tieši mūzikas jomā mums ir pasaules klases mākslinieki, kuri var iespaidot pat vispieredzējušāko publiku.» Villā Irmgarde atklājot Jūrmalas pilsētas muzeja izstādi par Jūrmalas kūrorta koncertdzīves vēsturi, muzicēja kultūras ministrs, klarnetists Ints Dālderis un pianiste Agnese Egliņa.

Festivāla moto šogad ir Latvija - dzimusi mūzikā, tas ir līdz šim vērienīgākais Latvijas mūzikas apliecinājums festivālā ārpus Latvijas. Mūs tajā pārstāv izcilā vijolniece Baiba Skride, kura līdz ar vijolnieku Gidonu Krēmeru un viņa orķestri Kremerata Baltica ir šī gada festivāla rezidējošo mākslinieku statusā. Savukārt Pēteris Vasks ir festivāla galvenais komponists. Koncertos, kas Ūzedomas salas dažādajās kūrortpilsētās turpināsies līdz 16. oktobrim, uzstāsies arī pianisti Lauma Skride un Vestards Šimkus, īpašu kamermūzikas programmu sniegs visas trīs māsas Skrides - Baiba, Lauma un altiste Linda. Viesosies ērģelniece Iveta Apkalna, Latvijas Radio koris, ar kuru kopā muzicēs arī Vācijā dzīvojošais rīdzinieks čellists Ramons Jaffe. Uzstāsies ansamblis Altera veritas, dziedātāji Egils Siliņš (latviešu dziesmu programmā kopā ar pianistu Māri Skuju) un Gunta Davidčuka, saksofonists un Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis, kā arī starptautiskais pūtēju kvintets Carion, kurā Latviju pārstāv obojists Egīls Upatnieks un klarnetists Egīls Šēfers. Jāzepa Vītola Skici savā koncertprogrammā iekļāvis Vācijā dzīvojošais lietuviešu čellists Dāvids Gerings un pianists Jaša Ņemcovs. Desmit jauni latviešu mūziķi visu vasaru darbojušies Baltijas jauniešu filharmoniskajā orķestrī, kas apvieno 100 talantīgus mūziķus no 10 valstīm Baltijas jūras krastā. Kolektīvs šovasar vēstījis par Latviju un Ūzedomas festivālu koncertturnejā Skandināvijā, Eiropā un Krievijā. Festivāla programmā skan ne tikai P. Vaska un J. Vītola, bet arī Santas Ratnieces un Georga Pelēča skaņdarbi. Paralēli festivālā tiek godināta ievērojamā poļu romantiķa Friderika Šopēna divsimtgade.

Biļetes izpirktas

Aktīvā kūrorta sezona ir beigusies, taču publikas Ūzedomas festivālam netrūkst. Visas biļetes uz atklāšanas koncertu bijušas izpirktas jau krietnu laiku iepriekš. Klausītāji ierodas no tālienes, laikus rezervē viesnīcas. Tik vērienīga Latvijas mūzikas reprezentācija notiek, pateicoties festivāla izveidotājam un intendantam Tomasam Hummelam. «Šī saikne ir dabiska, jo turpina kādreizējo Hanzas tirdzniecības pilsētu sakarus,» viņš atklāj, kā veidota festivāla seja. Jau tagad tiekot domāts par festivāla klātbūtni 2014. gadā Rīgā, Eiropas kultūras galvaspilsētā. T.Hummelam tikko piešķirts Ministru kabineta Atzinības raksts par nozīmīgu ieguldījumu starpvalstu kultūras sakaru veicināšanā un Latvijas mūzikas kultūras popularizēšanā ārvalstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?