Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Liepājas muzejā skatāma Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa darbu izstāde

No 18. novembra Liepājas muzejā Kūrmājas pr. 16/18 būs skatāma vērienīga Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa darbu izstāde, kas veidota sadarbībā ar mākslas centru Zuzeum.

Izstādē Jānis Ferdinands Tīdemanis. Darbi no Zuzānu kolekcijas Liepājas muzeja lielajā zālē un otrā stāva vestibilā būs apskatāmi vairāk nekā sešdesmit zināmi, kā arī līdz šim neredzēti mākslinieka darbi no dažādiem daiļrades periodiem.

Ekspozīciju papildinās fotogrāfijas un dokumentālas liecības, kā arī kuratores, Jāņa Tīdemaņa daiļrades pētnieces Ingūnas Ģēģeres apraksti un teksti no grāmatām Jānis Ferdinands Tīdemanis (Neputns, 2017) un Zuzānu kolekcija (Neputns, 2017).

Tīdemanis "gleznoja ar aknām" – tā gleznotāju žargonā mēdza dēvēt šo efektīgo, īpašā krāsu saspēlē un vairākslāņu virsmas apdarē balstīto glezniecības veidu. Viņa glezniecībai raksturīgi spēcīgi gaismēnu kontrasti, atraisīts, temperamentīgs otas triepiens un daudzveidība faktūru variācijās.

Tīdemanis nebija smalku detaļu cienītājs un spilgtākas izteiksmes vārdā savus tēlus bieži vien pakļāva apzinātai deformācijai, pieļaujot tīšas anatomiskas neprecizitātes, pārspīlējumus un naivisma elementus.

Jānis Ferdinands Tīdemanis dzimis 1897. gada 1. oktobrī Ventspilī. Studējis mākslu Beļģijā, Antverpenes Karaliskajā Mākslas akadēmijā (1922–1927) un Antverpenes Augstākajā Mākslas institūtā (1927–1934), apgūstot oforta tehniku kā arī portreta un figurālo kompozīciju gleznotāja prasmes. 1936. gadā mākslinieks atgriezās Latvijā, bet 1944. gadā devās trimdā uz Šveici, no kurienes pēc četriem gadiem – uz Kanādu. Miris 1964. gada 12. aprīlī Toronto.

Sākot ar 20. gadsimta 20. gadu beigām temperamentīgais kurzemnieks periodiski iegriezās Latvijā un burtiski saviļņoja šejienes mākslas aprindas gan ar moderna, kosmopolītiska mākslinieka iznešanos, gan ar košo un nepierasti atraktīvo gleznošanas manieri. "Viņa beļģu mākslas ietekmē bagātinātā, impulsīvi košā un ekspresīva sprieguma piesātinātā glezniecības valoda papildināja tolaik jaunreālisma rāmumā ieslīgušo latviešu mākslas kopainu ar spirgtu citādību," raksta izstādes kuratore Ingūna Ģēģere.

Jānis Ferdinands Tīdemanis gleznojis portretus, sadzīves ainas ar groteskas elementiem, aktus, ainavas un klusās dabas. Viņš ir viens no pirmajiem māksliniekiem, kurš Latvijas mākslā pievērsās sporta un modernās lielpilsētas tematikai, un uzskatāms par novatoru lielu ļaužu masu atveidojumā. Iemīļotākie motīvi – ostu un kuģu skati, krāšņi karnevāli, naksnīgi pilsētu skati ar laternu staros vizmojošām ielām un izgaismotiem skatlogiem. Strādājis arī oforta, akvareļa un zīmējuma tehnikās.

Izstādi Jānis Ferdinands Tīdemanis. Darbi no Zuzānu kolekcijas veido Liepājas muzejs sadarbībā ar mākslas centru Zuzeum un Zuzānu kolekciju. Izstādes kuratore – mākslas zinātniece Ingūna Ģēģere, scenogrāfs – Kristians Brekte. Grafiskā dizaina autore - Madara Krieviņa.

Izstāde Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 būs aplūkojama līdz 2022. gada 3. aprīlim muzeja darba laikā (Tr. – Sv.) no plkst.10.00 līdz 18.00.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja