Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Muzejā būs apskatāma unikālā Viļa Rīdzenieka fotogrāfija

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs no 8. līdz 25. novembrim piedāvā iespēju apskatīt Latvijas valsts proklamēšanas brīža vienīgo vizuālo liecību, unikālo Latvijas valsts vēstures relikviju - Viļa Rīdzenieka lielformāta kolorīto oriģinālfotogrāfiju Latvijas valsts pasludināšana 1918. gada 18. novembrī, informē muzeja pārstāvji..

Leģendāro lielformāta fotoattēlu (120x170 cm) Vilis Rīdzenieks izgatavoja pagājušā gadsimta divdesmito gadu sākumā, kurā ar kolorētas retušas palīdzību izcēla galvenās personas un Latvijas sarkanbaltsarkano karogu, tā panākdams melnbaltā uzņēmuma izteiksmību. Fotogrāfija sniedz ne tikai tās dienas vizuālo tēlu. Laika gaitā tā kļuvusi par Latvijas valsts neatkarības pasludināšanas simbolu, tādēļ muzejs ik gadu to izstāda Latvijas Republikas proklamēšanas svētku laikā.

Vilis Rīdzenieks (1884 –1962) bija vienīgais fotogrāfs, kas piedalījās vēsturiskajā Latvijas valsts proklamēšanas svinīgajā pasākumā 2. Rīgas pilsētas (tagadējā Latvijas Nacionālajā) teātrī. Rīdzenieks, kādas apstākļu sakritības dēļ, nofotografēt to varēja tikai vienu reizi, tādejādi radot vienīgo vizuālo liecību, kurā iemūžināts Latvijas Republikas proklamēšanas brīdis. Fotonegatīvs uz stikla plates glabājas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumā.

Latvijas brīvvalsts laikā fotogrāfija greznoja fotodarbnīcas KLIO skatlogu Vaļņu ielā. Okupācijas periodā to, aizlīmētu ar papīru, slēpa Viļa Rīdzenieka ģimene. Atmodas laikā fotogrāfa atraitne Olga Rīdzeniece unikālo fotogrāfiju uzticēja Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam. Par šī notikuma realizāciju jāpateicas fotogrāfam Gunāram Janaitim, bet tā jau ir šīs vēsturiskās fotogrāfijas likteņstāsta nākamā rindkopa...

Īpaši skolēnus muzejs aicina uz tematiskajām ekskursijām Bermontiāde un Latvijas valsts sākotne latviešu un krievu valodā.

Ekskursijas muzejs lūdz pieteikt muzeja Komunikācijas darba nodaļā vai pa tālruni: 67356676; 67356677.
Nāciet, izziniet un uzziniet!

www.rigamuz.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja