Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pilnmēness, putni un piektais gadalaiks

Baudot siltās vasaras naktis, vokālā grupa Putni kopā ar kolēģiem instrumentālistiem radījusi jaunu, debess spīdekļu iedvesmotu programmu Pilnmēness, kurā skanēs XX un XXI gadsimta mūzikas darbi.

Koncerts notiks Rīgas Latviešu biedrības Baltajā zālē LRB vasaras koncertu ciklā otrdien, 20. jūlijā, plkst. 19. Tajā kopā ar vokālo grupu Putni muzicēs Anda Eglīte (kokle), Ivars Ozols (kontrabass) un Valters Līcis (sitaminstrumenti).

"Koncertprogrammas Pilnmēness centrā būs īpaši Putniem, koklei, kontrabasam un vibrofonam rakstītā Marinas Gribinčikas meditatīvā un skaistā kompozīcija Piektais gadalaiks (2012)," stāsta vokālās grupas Putni mākslinieciskā vadītāja Antra Dreģe. 

Tās poētiskajā pamatā ir japāņu haiku stilā rakstīta latviešu un angļu dzeja. Skaņdarba meditatīvo raksturu balsīm, kontrabasam, vibrofonam un koncertkoklei palīdz radīt kalimba, stikla glāzes, ūdens šļakatas un vēja zvani. 

Tāpat šajā programmā būs dzirdamas arī Sabīnes Ķezberes, Kaijas Sāriaho, Čārlza Grifina, Ievas Alenčikas, Agitas Mačukas un citas kompozīcijas, kuras vieno solārās sistēmas spīdekļu tēma, kosmiska krāsainība un noslēpumainība, kas fascinējusi daudzus māksliniekus.

Kloda Debisī Mēnessgaisma, Antonīna Dvoržāka Dziesma mēnesim no operas Nāra, romantiskā Roberta Šūmaņa dziesma Mēness nakts, Arnolda Šēnberga ikoniskais darbs Mēness Pjero, Ludviga van Bēthovena Mēnesnīcas sonāte, Frenka Sinatras un The Beatles dziesmas, Pink Floyd albums The Dark Side of the Moon... Daudz populāru darbu tapuši mēness zīmē, meklējot tajā simbolus, romantiski mistiskus tēlus, apdziedot mēness blāvi spokaino gaismu, bezmiega naktis, tā ietekmi uz cilvēku dažkārt impulsīvo un neizskaidrojamo rīcību, pat ārprātu.

"Mēness ietekme uz zemeslodi un dzīvību uz tās ir nenoliedzams fakts – Mēness iespaido visu ūdeņu kustību, izraisot plūdmaiņas, tas nosaka dienu sadalījumu mēnešos un tiek uzskatīts, ka Mēness pārvalda arī mūsu garastāvokli. Pilnmēness ir Mēness fāze, kad, skatoties no Zemes, Mēness ir pilnībā izgaismots. Tas notiek brīdī, kad Saule, Zeme un Mēness nostājas uz vienas taisnes. Šajā fāzē Mēness redzamā puse ir Saules apspīdēta, un tā enerģija laužas ārā ar pilnu spēku. Šīs kosmiskās norises un naksnīgo noskaņu gribam uzburt arī koncerta klausītājiem," par programmas koncepciju saka tās veidotāja Dreģe. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja