Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Sigvards Kļava: Cilvēks dzied, un viņam pēkšņi daudz kas ir kļuvis ļoti skaidrs

VIDEO: Festivāls Arēna šogad, katoļu dziedājumu iedvesmoti

Bija tieši tāds rudens, kā šis, tikko bija beidzies jaunās mūzikas festivāls Arēna un tuvojās veļu laiks. Sajutos noguris un nomākts, jo biju sasmēlies ļoti daudz laikmetīgās mūzikas, un man likās, ka tā ir «sagājusi tūtē». Man vajadzēja kaut ko tīru, īstu, neskartu - tik eksistenciālās radošās krustcelēs pirms trim gadiem nonāca Latvijas Radio kora galvenais diriģents Sigvards Kļava. Laimīgi sagadījies, ka toreiz demogrāfs Ilmārs Mežs viņu paņēmis līdzi uz Šķauni - vietu Draudzības kurgānā, kur satiekas Latvijas, Krievijas un Baltkrievijas robeža. Turp Sigvards devies piedzīvot mirušo apraudāšanu un klausīties apstāvēšanas dziedājumos - senajā tradīcijā, kas tautā - mūsu vecmāmuļās - izrādījās joprojām dzīva. Tas bijis pirmais, izšķirošais impulss visam, kas sekoja nākamajos trijos gados un tagad summējas S. Kļavas izlolotajā jaunajā kora programmā Litānija.

Jaunā koncertprogrammas pamatā ir katoļu dziesmas, tajā skaitā jezuītu dziedājumi, kurus vēl joprojām babiņa tumšā maija vakarā viena pati vai mazā kaimiņu pulciņā dodas dziedāt pie krusta lauka malā. Ideja vērot un iemūžināt šo tradīciju dzimusi 2008. gadā, kad Sigvards Kļava kopā ar režisoru Uģi Brikmani apceļoja katoļu dziedājumu centrus Kurzemē, Latgalē, Zemgalē un Vidzemē. «Mēs pabijām gan mazos lauku dievnamos, kuri nav pie lielajiem ceļiem, gan kopā ar t. s. maija dziedājumu pratējiem piestājām pie jauniem un gadsimtus veciem krustiem. Dzied ne tikai vecās babiņas. Ne mazāk aizkustinoši dzied arī vīri,» zina stāstīt S. Kļava. Dziedāšana dokumentēta video un nu tiks demonstrēta gan Uģa Brikmaņa, Sigvarda Kļavas un Mārtiņa Brauna videostāstā, gan ietērpta četru komponistu - Ērika Ešenvalda, Jēkaba Nīmaņa, Valta Pūces un Ģirta Biša - veidotajā akustiskajā un elektroakustiskajā skaņutelpā. «Komponistu veikums kalpo kā sava veida pavadījums, mūsdienu konteksts dziedājumiem, kuri skan oriģinālā - ierakstā,» paskaidro Sigvards Kļava.

Ekspedīcijās saklausīts gan kopdziedāšanas spēks, gan ļoti personiski stāsti cilvēka sarunā ar Visaugstāko. «Tas, ko toreiz atklāju, izjutu un sapratu, uzlādē vēl šodien. Jūtu, cik patiesībā tas bijis liels un nopietns posms manā dzīvē. Ir notikusi vērtību pārskatīšana. Kaut vai neapzināta. Mani arvien vairāk sajūsmina un piepilda tādas lietas, kam līdz šim nebiju pievērsis personisku interesi. Vecums? Varbūt arī. Man tomēr tas ir mēģinājums tuvoties brīnumam, kuru es saucu par dziedājumu. Unikālo brīdi, kad cilvēks dzied nevis kādam priekšā, bet tikai personiski sev saprotamam adresātam - Visaugstākajam,» stāsta S. Kļava. Dažreiz dziedāšana pat esot vienīgā anestēzija pret lielām sāpēm. Daudzas reizes pārskatot ārkārtīgi bagātīgo videomateriālu, pārliecinājies, ka vērtība ir ne tikai meldijā: «Tas ir dzīvesstāsts. Dziedājuma būtība nav izpētāma, to nevar ne klonēt, ne integrēt, ne attēlot. Katram cilvēkam ir savs dziedājums. Jo cilvēks ir ko būtiskāku savā dzīvē pārdzīvojis, ja tava dvēsele ir līksmojusi un esi guvis apskaidrību, vispārīgu redzējumu, arī tavs dziedājums kļūst pāri visam esošs. Un cilvēkam pēkšņi daudz kas kļūst ļoti skaidrs.»

Programma Litānija. Latvijas Radio koris, orķestris Sinfonietta Rīga. Rīgas Sv. Pētera baznīcā 20.X plkst. 20.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja