Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Uz kino ekrāna skatāma Londonas teātra The Old Vic izrāde Smagais pārbaudījums

Raganu medības nezaudē aktualitāti. Londonas teātrī The Old Vic iestudētā Artura Millera luga _Smagais pārbaudījums _būs skatāma uz Kino Citadele ekrāna

Skatītāji jau labi zina, ka uz Rīgas kinoteātra Kino Citadele ekrāna regulāri var vērot Ņujorkas Metropolitēna operas un Maskavas Lielā teātra baleta izrādes, kā arī popzvaigžņu koncertus. Īpašo notikumu repertuāru pēdējā laikā papildinājušas dramatiskā teātra izrādes. Nesen bija iespēja noskatīties britu režisora Denija Boila iestudējumu Karaliskajā nacionālajā teātrī Londonā Frankenšteins, kurā spēlēja Džonijs Lī Millers un Benedikts Kamberbečs.

Neizbraucot no Rīgas, skatītāji varēja novērtēt Ņujorkas Brodvejas teātra Longacre izrādi Par pelēm un cilvēkiem ar Džeimsu Franko un Krisu O’Daudu galvenajās lomās, kā arī režijas meistara Stīvena Daldrija iestudēto Deivida Hēra lugu Virsgaisma, kuru uz Londonas Vestendas teātra Wyndham’s skatuves izspēlēja Bils Naijs un Kerija Maligena. Visas izrādes tiek demonstrētas angļu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Kevins Speisijs iesaka

Trešdien, 25. februārī, uz Kino Citadele ekrāna būs skatāma izrāde Smagais pārbaudījums, kas ierakstīta Londonas teātrī The Old Vic. Šis ir teātris ar 200 gadu vēsturi. Par īpaši pievilcīgu, aktīvu un pamanāmu starptautiskajā apritē tas kļuva pēc tam, kad 2003. gadā The Old Vic mākslinieciskā vadītāja amatā tika iecelts amerikāņu aktieris Kevins Speisijs, – angļu teātra tradīcijas ir laba lieta, taču zvaigznes spēks dara savu. Šogad Kevins Speisijs atstās posteni.

Artura Millera luga Smagais pārbaudījums/The Crucible (1953) ir amerikāņu dramaturģijas klasika. Tās pamatā ir Salemas raganu tiesas procesa notikumi XVII gadsimtā. Vairākām Masačūsetsas štata ciemata sievietēm 1692.–1693. gadā tika inkriminēta buršanās un attiecības ar velnu; viņas esot uzsūtījušas kaites cilvēkiem un lopiem. Sievietes tika atzītas par vainīgām un sodītas ar nāvi. Vēlāk baznīca atzina šādus procesus par nelikumīgiem un netaisnīgiem. Artura Millera luga uzsver cietušo sieviešu traģēdiju – viņas nespēj pierādīt nevainību izvirzīto apsūdzību absurduma dēļ. Lugā personīgi aizvainojumi saduras ar iekāri un māņticību, saceļot histērijas vētru.

Reliģiskā fundamentālisma bīstamība

Šie tālās vēstures fakti Smagajā pārbaudījumā kļūst par alegoriju karojošajam makartismam – periodam ASV XX gadsimta 50. gados, kad valstī aktīvi tika meklēti un sodīti antikomunisti un iekšējie ienaidnieki, kurus turēja aizdomās par antiamerikānisku darbību. Arturs Millera lugā vēršas pret neprātīgo vajāšanu un viltus apsūdzību baiso spēku. Pateicoties viņam, popularitāti ieguva apzīmējums "raganu medības".

Smago pārbaudījumu pērn Londonas teātrī The Old Vic iestudēja Dienvidāfrikas režisore Jaela Fārbere. Tas kļuva par vienu no galvenajiem sezonas notikumiem, britu kritiķi gavilēja un novērtēja izrādi ar piecām zvaigznēm. Luga ideāli saskan ar mūsu laiku un atgādina par reliģiskā fundamentālisma bīstamību. Galveno – zemnieka Džona Proktora – lomu atveido britu kino un teātra aktieris Ričards Ārmitidžs, kurš spēlē Torinu Ozolvairogu triloģijā Hobits. Cerams, kādu Tolkīna fanu varētu ieinteresēt arī Artura Millera daiļrade. Džona Proktora pretinieci un bijušo mīļāko 17 gadu veco Abigailu Viljamsu tēlo jaunā britu aktrise Samanta Kolija – greizsirdības mākta, Abigaila apsūdz buršanā citas ciemata sievietes.

Neilgi pirms izrādes demonstrēšanas Rīgā Samanta Kolija pa e-pastu atbildēja uz KDi jautājumiem.

Pastāstiet par savu Abigailas tēla interpretāciju. Viņas rīcības dēļ sākas vispārēja histērija un raganu medības. Kāda ir jūsu varone?

Pirmkārt, es vēlējos uzsvērt viņas cilvēcīgumu. Kad es pirmo reizi izlasīju Smago pārbaudījumu, es izjutu dziļu empātiju pret Abigailu. Viņa ir bērns, kurš cenšas izdzīvot. Jauna sieviete, kurai nekā un neviena nav. Abigailas vecāki tika brutāli nogalināti viņas acu priekšā. Abigaila ieņem viszemāko vietu sabiedrības hierarhijā. Viņa ir bārene, kuras pienākums ir būt pakļāvīgai un neredzamai. Viņa eksistē ekstremālos ierobežojumu, baiļu un apspiestības apstākļos.

Abigailu atmodināja vīrietis, kuru viņa dievina, taču pēc tam viņa tika atgrūsta, un viņai atkal būtu jādzīvo klusumā. Pēc visām ciešanām uz īsu brīdi viņa ieraudzīja cerību, laimi un dzīves jēgu, taču atkal viņai tas viss tiek atņemts. Manuprāt, viņas rīcības iemesls slēpjas nevis ļaunumā un naidā, bet aizvainojumā, vientulībā un ievainojamībā – īpašībās, kas raksturīgas visiem. Taču atšķirībā no citiem viņa apzinās savu spēku un izmanto to. Artura Millera valodā ir klātesoša šī vainas izjūta – cilvēki mēdz darīt pāri cits citam, tas ir tāds pāridarījumu cikliskums, un es to vēlējos parādīt savā tēlojumā.

Izrāde tiek demonstrēta uz kinoekrāniem visā pasaulē. Teātris ir māksla, kas jābauda klātienē, dzīvajā, šeit un tagad. Vai kinozālē teātra maģija nepazūd?

Uz lielā ekrāna izrāde izskatās brīnišķīgi. Protams, tā ir pavisam cita pieredze – vērot to ierakstā, nevis teātra zālē. The Old Vic zālē skatītāju krēsli burtiski vibrēja no skaņas intensitātes, gaisā virmoja verdzenes Titubas dzelteno kaķpēdiņu ziedu smarža. Mēs ar skatītājiem elpojām vienu gaisu. Kinoteātrī nekad nebūs iespējams atdzīvināt šīs sajūtas, taču cilvēki, kuri skatīsies iestudējumu uz lielā ekrāna, varēs novērtēt tuvplānus, dažādus leņķus. Tas ir mēģinājums notvert kaut ko iluzoru un gaistošu. Mēs vēlējāmies parādīt šo darbu pēc iespējas lielākam skatītāju skaitam. Lugas spēks ir jūtams arī kinoversijā.

Vai jums bija iespēja satikt Kevinu Speisiju, kad spēlējāt teātrī The Old Vic?

Jā, es viņu satiku. Viņš ir lielisks aktieris un ļoti laipns cilvēks. Viņš bija tik draudzīgi noskaņots! Mēs bieži viņu redzējām mēģinājumu procesa sākumā, kad vēl nebijām kāpuši uz skatuves. Mūsu mēģinājumi notika teātra augšējos stāvos, tikmēr Kevins Speisijs spēlēja monoizrādē Klerenss Derovs/Clarence Darrow (Klerenss Derovs atgriežas The Old Vic repertuārā no 3. marta līdz 11. aprīlim; biļešu vairs nav – J. J.). Kevinam Speisijam ļoti patika Smagais pārbaudījums, un viņš to neslēpa.

Abigailas loma ir jūsu pirmais darbs profesionālajā teātrī pēc Oksfordas Drāmas skolas absolvēšanas. Kuras izrādes atstājušas uz jums vislielāko iespaidu un pamudināja kļūt par aktrisi?

Neaizmirstams ir britu teātra kompānijas Complicité iestudējums The Elephant Vanishes, kura pamatā ir Haruki Murakami stāsts. Es skatījos izrādi ar muti vaļā un domāju – es gribētu būt tāda kā šie aktieri! Mani iedvesmo, ka viņi spēj pazust savās lomās un tu nespēj atšķirt, kur ir tēls un kur ir aktieris.

Smagais pārbaudījums/The Crucible
Kino Citadele 25.II plkst. 19
Biļetes EUR 14
thecrucibleonscreen.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja