Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Fonds Viegli laidis klajā datorspēli Epifāniju līkloči

Epifānijas un Ziedonis - tas ir sarežģīti, līdzīgi kā teikusi literāte Daina Avotiņa: «Tu ej pa zemi šo mīlēts un nesaprasts.» Šis ir līdzeklis, kā to nesapratnes daudzumu mazināt, uzskata Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Daiga Šēfere, kura kopā ar 8. klases skolēniem jau paguvusi izmēģināt trīsdimensiju virtuālo spēli Epifāniju līkloči topošajā Imanta Ziedoņa digitālajā muzejā.

Virtuālie dzirnakmeņi

Imanta Ziedoņa fonds Viegli, kura misija ir palīdzēt parādīties skaistajam Latvijā, šajā desmitgadē ir iecerējis izveidot ne vien Imanta Ziedoņa radošo muzeju, kas atradīsies literāta vasaras mājās Dzirnakmeņos Murjāņos, pulcējot un iedvesmojot uz jaunradi radošas personības no visas pasaules, bet arī Imanta Ziedoņa digitālo muzeju, kura pirmā kārta ir spēle Epifāniju līkloči.

Spēle galvenokārt ir paredzēta latviešu literatūras skolotāju un skolēnu auditorijai, lai interaktīvā un mūsdienu jaunatnei pievilcīgā veidā realizētu iepazīšanos ar I. Ziedoņa daiļradi. Spēles «darbība» noris I. Ziedoņa Dzirnakmeņu mājās, ko sākotnēji programmētāji SIA Farcore detalizēti uzņēma fotogrāfijās un pēc tam ar speciālu programmu pārstrādāja trīsdimensionālā grafikā, paverot iespēju staigāt virtuālajā vidē, paņemt rokā priekšmetus un apskatīt tos no visām pusēm.

Spēles scenārija izveidē piedalījās latviešu valodas un literatūras skolotājas Aija Melle, Vija Sondore, kā arī skolnieces, tagad jau studentes - Ieva Melle un Dita Stalovska. «Tā pat īsti nav spēle - tāds process ar spēles mehāniku,» skaidro spēles idejas autors Andris Čeksters.

«Tajā ir desmit līmeņi, un katrā no tiem skan viena epifānija. Skolēnam ir jānoklausās epifānija un, balstoties uz sadzirdēto, jāveic kāda atbilstoša darbība mājā. Situācijā, kad neko nevar izdomāt, ir iespēja palūgt padomu vai atbildi, bet tiek zaudēti punkti.»

A. Čeksters atceras, ka, būdams skolēns, literatūras stundās uzvedies klusi, lai nepievērstu apkārtesošo uzmanību, jo parasti neko nebija iemācījies. Par epifānijām no skolas laikiem atceroties tikai to, ka tādas mācījušies. «Gandrīz 30 gadu vecumā atgriezos pie epifānijām un sapratu, ka tās sniedz ļoti vērtīgu informāciju, un varbūt, ja es būtu skolā par tām domājis nedaudz vairāk, es būtu izaudzis nedaudz gudrāks,» viņš spriež. Mūsdienu skolēniem spēle varētu būt laba iespēja. Jāpiebilst, ka spēlē epifānijas runā pats I. Ziedonis, kura balsij fonā skan Raimonda Tigula mūzika no viņu kopdarba - audiogrāmatas Epifānijas.

Jāklausās uzmanīgi

«Domāju, tā ir izveidota diezgan interesanti, bet maziem bērniem tomēr būs mazliet par grūtu. Skolēniem, sākot ar 7., 8., 9. klasi, manuprāt, būs interesanti,» spēli vērtē Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas 8. klases skolēns Valts Marga. «Nav tā, ka visu uzreiz var saprast, ir jāmeklē, jāieklausās visos vārdos. Tas, ka epifāniju vari noklausīties tikai vienu reizi, arī padara spēli interesantu.» Valtam ar literatūru attiecības esot diezgan labas. I. Ziedoni un viņa daiļradi iepazīt mudinājis gan tas, ka autors iekļauts astotklasnieku mācību programmā, gan arī nesen iepazītā spēle.

Fonda Viegli valdes priekšsēdētāja Ināra Kehre stāsta, ka tuvākajā nākotnē datorspēles formātā plānots pārvērst arī I. Ziedoņa dzejas krājumu Motocikls, kas īpaši aktuāls vidusskolēniem, un Krāsainās pasakas gados jaunajai auditorijai. Paredzēts uzrunāt arī Izglītības un zinātnes ministriju, jo tā esot īsākais ceļš, kā I. Ziedoņa digitālais muzejs varētu sasniegt vajadzīgo auditoriju. Iekļaut spēli obligātajā mācību saturā gan neesot pašmērķis, galvenais - lai cilvēki par to zina un lieto.

Ko par šo visu domā pats Imants Ziedonis? I. Kehre: «Jāņem vērā, ka viņam ir 78 gadi un šo spēli jau trīsdesmitgadnieki ar grūtībām saprot, tāpēc es ļoti necenšos viņam visu parādīt un izskaidrot. Imants man saka: «Dators? Tas ir labi.».» Epifāniju līkločus var spēlēt ikviens interneta adresē www.fondsviegli.lv vai www.diena.lv/ziedonis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja