Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pa slidas kontūru gar Gaujas krastu

Svētku nedēļas nogales gaitas pa maršrutiem brīvā dabā.

Lai ikdienas soļu skaitīšana šajā svētku laikā kļūtu par aizraujošu procesu, tiek piedāvāti dažādi maršruti, pa kuriem doties pastaigā brīvā dabā, ieelpojot svaigu gaisu. Viens no tiem ir kontūru izaicinājums Valmierā – pilsētas ielās un takās paslēptas piecu kontūru distances, kas, skatoties no putna lidojuma, atgādina vērsi, slidu, cepuri, peli un nākamā gada (2021) skaitli. Katra no tām stiepjas vairāku kilometru garumā un ļauj tuvāk iepazīt Valmieru, piemēram, slidas maršruta sliece ved tieši gar Gaujas krastu, bet zābaka augšdaļa sakrīt ar Rubenes ielu.

Tāpat Valmierā izveidoti arī vairāki citi svētku maršruti. Ģimenēm ar mazākiem bērniem domāta pastaiga ar nosaukumu Ziemas rūķa zābaciņš, kas ieved rakstnieka Kārļa Skalbes pasakā Ziemassvētki mežā un kurā ik pēc trīssimt metriem atrodama sasaiste starp grāmatā lasāmo tekstu un dabas radīto ziemas pasaku. Maršruta sākums meklējams stāvlaukumā pie soļotāja Jāņa Daliņa vārdā nosauktā stadiona. Savukārt vidējas grūtības pakāpes maršruts Ziemas saulgriežiem pa pēdām iepazīstina ar senlatviešu gudrībām caur tautasdziesmu rindiņām. Vairāk informācijas par šiem piedāvājumiem var lasīt interneta vietnēs Valmiera.lv un Visit.valmiera.lv.

Vidzemes pusē var apmeklēt arī Turaidas muzejrezervātu, kurš saviem apmeklētājiem sagatavojis īpašu gadumijas dāvanu – tā teritorijā apskatāma lielformāta puzuru izstāde Puzuris – pasaules modelis un Visuma simbols. Tā atvērta muzejrezervāta darba laikā no plkst. 10 līdz 17 un pēcpusdienās no plkst. 15 tiek izgaismota.

"Par puzuru simbolisko nozīmi pastāv dažādi uzskati – viens no zināmākajiem vēsta, ka puzuris ir harmoniska Visuma simbols, pasaules modelis, kas enerģētiski labvēlīgi ietekmē cilvēku un vidi, ar savu formu un zeltaino krāsu izsakot atdzimstošās gaismas ideju," norāda Turaidas muzejrezervāta pārstāve Anda Skuja. Vairāk informācijas par izstādi var gūt interneta vietnē Turaidamuzejs.lv.

Savukārt uzņēmums Rīgas meži izveidojis digitālo karti pastaigu maršrutu plānošanai Rīgas mežos, ar kuru var iepazīties interneta vietnē Mdps.rigasmezi.lv. Tajā pieejama informācija par uzņēmuma apsaimniekotajām meža teritorijām ar stigām un takām, kā arī brīdinājumiem par uzsāktu vai plānotu mežistrādi. Sastādi sev vēlamo maršrutu, uzlādē telefonu un mugursomā ieliec termosu ar karstu dzērienu un maltīti! Mežā vienmēr viss garšo labāk! – mudina Rīgas meži un par apkārtējās vides nepiesārņošanu vēlreiz atgādina ar dabas sargu vārdiem: ko dabā atnesi, to arī aiznes! Vairāk informācijas – tīmekļvietnē Rigasmezi.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja