Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Pikniksezona!

Sākas vasara un līdz ar to arī gardēžu lielie svētki – dārzos viss zaļo, aug un ienākas, var gatavot un ēst laukā, var doties pie dabas piknikā… Vārdu sakot, vasara piedāvā patīkamus laika pavadīšanas veidus un vietas arī ēšanas ziņā.

Kartupeļu salāti ar rukolu

Lieliski salāti, kur kartupeļu maigais sātīgums sastopas ar gurķīšu kraukšķīgumu un rukolas pikanto noti. Labi garšo arī nākamajā dienā, kad visas garšas savilkušās kopā.

apmēram stunda/paliels katls ar salātiem vismaz 6 ēdējiem/vienkārši

Sastāvdaļas

  • 2 kg kartupeļu
  • 5 olas
  • 6 mazsālīti vai marinēti vidēja izmēra gurķīši
  • 4 selerijas kāti
  • 1 vidēja izmēra sarkanais sīpols
  • Mērcei
  • 200 g skābā krējuma
  • 100 g majonēzes
  • 1–3 ēd. k. sinepju (franču vai Dižonas)
  • pāris ēd. k. (pēc garšas un tā, cik «mitrus» vēlas salātus) gurķu sālījuma ūdens (vai marinādes, ja tie ir marinētie)
  • sāls, pipari
  • krietna sauja rukolas

Gatavošana 

1. Kartupeļus novāra ar visu mizu, atdzesē. Tāpat arī olas. Kamēr tie abi vārās un dzesējas, sīki sakapā sīpolu, marinētos gurķus un selerijas kātus.

2. Atdzesētus kartupeļus (ja jaunie, tad nemizo) sagriež kubiciņos, olas sarīvē, ber bļodā vai katlā. Pievieno sakapātos dārzeņus un rukolu.

3. Mērces sastāvdaļas samaisa un pievieno salātiem. Pēc garšas pieber sāli un piparus. Ja šķiet, ka salātus vajag mitrākus, pievieno vēl krējumu, marinādi vai kādu citu sastāvdaļu pēc vēlēšanās.

Jaunie kartupelīši šajos salātos iederas labāk – kamēr vietējo vēl nav, lielveikalos var nopirkt no citām zemēm ievestos.


Siera kūka bez cepšanas

Jāatzīst, ka šo kūkas recepti jau pāris reižu dažādos variantos esmu parādījis, taču nolēmu to izdarīt vēlreiz, jo mūsu ģimenē šī kūka katru reizi top citā versijā. Turklāt variācijas ir nebeidzamas, tāpēc – te būs jaunākā versija!

pusstunda plus laiks, līdz kūka sastingst/8–10 porcijas/nekā grūta

Sastāvdaļas

  • 200 g cepumu (Selga vai citi labi drūpoši)
  • 125 g sviesta
  • Pildījumam
  • 250 g svaigā krēmsiera (Ica, Philadelphia, Rimi, Kārums vai cits)
  • 400 g iebiezinātā piena ar cukuru
  • 1 citrons (sulai un norīvētai dzeltenajai miziņai)
  • 5 g (apmēram 1 tējk., var arī vairāk) želatīna
  • sauja krūmmelleņu
  • zemenes dekoram

Gatavošana

1.Cepumus ieber bļodā un saberž smalkās drupačiņās. Pievieno mīkstu (istabas temperatūrā sasilušu) sviestu un samīca viendabīgā masā. To vienmērīgi izklāj cepamajā formā (24 cm diametrā), izveidojot 2–3 cm augstas maliņas. Ieliek uz 30 minūtēm ledusskapī, lai atdziest.

2. Bļodā samaisa kūkas pildījumu – svaigo sieru ar iebiezināto pienu –, tad pievieno svaigi izspiestu sulu no citrona, kā arī norīvētu dzelteno miziņu. Visu samaisa viendabīgā masā.

3. Krūzītē samaisa četras ēdamkarotes auksta ūdens ar želatīnu un 10 minūšu uzbriedina. Tad želatīnu maisot pasilda karstā ūdens peldē (pietiek ar labi karstu ūdeni no krāna), līdz tas pilnībā izkūst.

4. Izkusušajā želatīnā ieliek četras ēdamkarotes svaigā siera masas, izmaisa un pievieno pārējam kūkas pildījumam. Uzmanīgi iemaisa arī krūmmellenes un lej pildījumu atdzesētajā kūkas formā. Pārsedz ar vāku vai pārtikas plēvi un liek uz trim stundām ledusskapī, lai sastingst. Dekorē ar svaigām zemenēm.

Ja kūku vajag pasniegt ātrāk, to var ievietot nevis ledusskapī, bet saldētavā. Tas sastingšanas procesu paātrinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata