Ja receptes šķitīs pārlieku sarežģītas, padarīsim tās vienkāršākas, lai ēdiens nezaudētu garšu, bet ikviens varētu atkārtot šefpavāru cienīgus brīnumus savā virtuvē!
Ar brokastu putras un sviestā cepta steika receptēm dalās viesnīcas Annas Hotel šefpavārs Dzintars Kristovskis.
Brokastu putra
Viena lieta, ar kuru Annu restorāns ir īpašs, – pie mums var dabūt brokastis. Man vienmēr patikušas putras. Tiesa, tās var būt arī gana samocītas, bezgaršīgas un vienā milzīgā klucī, un tāda noteikti nav laba brokastu putra. Kāda ir laba? Šķiet, ka šī.
20 minūtes (ja graudi ir uzbriedināti un tomātu ievārījums jau gatavs) / 1 ēdējam / viegli
Vajadzēs:
- 1 ēdamk. iepriekš uzbriedinātu kviešu graudu
- 1 ēdamk. auzu pārslu
- 1 ēdamk. iepriekš uzbriedinātu grūbu
- 20 g sviesta
- 200 ml piena
- šķipsnu sāls
- 20 g kazas siera
- 1 ēdamk. tomātu ievārījuma
- 1 ēdamk. tomātu pesto
Tomātu ievārījumam
- 400 g tomātu
- 1 šalotes sīpolu
- 2 daiviņas ķiploka
- 1 ēdamk. brūnā cukura
- 1 laimu
- 15 g ingvera
- 1 estragona zariņu
- 1 anīsa zvaigznīti
- ½ tējk. koriandra sēklu
- sāli
- 2 ēdamk. olīveļļas
Tomātu pesto
- 200 g kaltētu, eļļā konservētu tomātu
- šķipsnu ķiploku pulvera
- šķipsnu kaltētas raudenes
Gatavošana:
1. Tomātu ievārījuma pagatavošanai tomātus griež uz pusēm, izgriež to zaļo, cieto daļu un tad sagriež mazākos gabalos. Šaloti nomizo, sagriež plānās ripās. Ķiploku un ingveru nomizo, sasmalcina. Estragonam noplūc lapas.
2. Katliņā uzkarsē eļļu, pievieno koriandru un anīsu, pakarsē. Pievieno šaloti, ķiplokus un ingveru, nedaudz apcep. Kā nākamo pievieno brūno cukuru, un visu karamelizē. Tad laiks tomātiem un estragonam. Vāra uz vidējas uguns, līdz masa sāk biezēt, tas var aizņemt stundu. Pievieno sāli, laima mizu un laima sulu. Pagaršo – varbūt gribas saldāku vai sāļāku. Kad gatavs, karstu liek blenderī un sakuļ viendabīgā masā. Noliek malā.
3. Tomātu pesto tapšanai visu vienkārši liek blenderī (tomātus ar visu eļļu), sakuļ, un lieta darīta!
4. Tad ķeras pie pašas putras. Katliņā ber uzbriedinātas grūbas, kviešus un auzu pārslas. Kvieši un grūbas rūpējas par tekstūru, auzu pārslas par tumīgumu. Pievieno sviestu un pienu, liek vārīties, maisa.
5. Tomātu ievārījumu un tomātu pesto pievieno brīdī, kad piens uzvārījies, lai izvairītos, ka sarauj kunkulī, jo tomātu ievārījumā ir pietiekams skābums. Beigās masai jābūt sīrupīgai, krēmīgai, bet ne biezai. Pagaršo, pievieno sāli pēc garšas, liek bļodiņā un uzdrupina kazas sieru. Pavasarī šo pasniedzam ar lakšiem un diedzētu zirņu eļļu, rudenī – ar cauraudzi un meža sēnēm.
Sviestā cepts steiks
20 minūtes / 1 ēdējam / nekā sarežģīta
Man šķiet, ka vairākums lietu un ēdienu, pēc kuriem cilvēki patiešām tiecas, ir pavisam vienkārši. Un šeit es nedomāju gatavošanu, drīzāk kombinācijas. Pats jau kādu ilgāku laiku no gaļas izvairos, taču, ja es to ēstu, tad tieši šādā veidā. Šobrīd Annās vakariņu kartē steiku gan neatradīsiet, toties vasarā – terasē – mēdzam to gatavot.
Vajadzēs:
- gabalu (250 g) nogatavinātas liellopa gaļas
- 3–4 daiviņas ķiploka
- pāris šķipsnu jūras sāls
- dažus timiāna zariņus
- 40 g sviesta
Dedzinātajam sviestam
- 50 g saldkrējuma sviesta
- ½ tējk. melno piparu graudu
Gatavošana:
1. Lai tiktu pie dedzināta sviesta, nelielā katliņā lēnām karsē sviestu, līdz tajā esošās sūkalas karamelizējas (tas kļūst brūns un smaržīgs). Tad noņem no uguns un iemaisa piestā saspiestus melno piparu graudus. Noliek malā, līdz būs nepieciešams.
2. Steiku cep sakarsētā sviestā, pirms tam to apsālot. Cep četras minūtes no katras puses. Šeit nelieto piparus, tie tik un tā piedegs. Procesa vidū pievieno saspiestas ķiploku daiviņas un timiāna zariņus. Tā, lai saskaras ar sviestu, kurā cepas gaļa, – tie atdod savu garšu sviestam, tas savukārt – gaļai. Pēc astoņām minūtēm steiku izņem no pannas un liek 180 grādu karstā cepeškrāsnī uz 2 līdz 4 minūtēm – atkarīgs no gaļas biezuma.
3. Kad gaļa gatava, to izņem no krāsns un noliek atpūsties (sulas, kas karstuma ietekmē koncentrējas gaļas gabala centrā, – atgriežas savās vietās). Kamēr gaļa atpūšas, to pārsmērē ar dedzināto sviestu. Un… pasniedz! Piemēram, kā pie mums – ar trifeļu majonēzi un kartupeļu fritiem.