Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SestDienas receptes šefpavāra gaumē: Sālītu meža sēņu zupa un pildītās bietes

Piedāvājam mājas virtuvē kaut uz mirkli izbaudīt restorāna smalkumu: ik nedēļu kādas kafejnīcas vai restorāna šefpavāram vaicāsim, kuri divi ēdieni ir apmeklētāju iecienītākie, pagatavosim tos un iepazīstināsim ar receptēm arī jūs!

Ja receptes šķitīs pārlieku sarežģītas, padarīsim tās vienkāršākas, lai ēdiens nezaudētu garšu, bet ikviens varētu atkārtot šefpavāru cienīgus brīnumus savā virtuvē!

Ar sālītu meža sēņu zupu un pildītu biešu receptēm dalās viesu nama Baltā māja pie Rundāles pavāre Irēna Genīte.


Sālītu meža sēņu zupa

Izteikti iecienīts ēdiens aukstajā sezonā – vasaras ikdienas ēdienkartē to var nemaz nemeklēt. Un sēnes vietējās, labi zināmas un uzticami pagatavotas! Interesanti, ka sālītas sēnes, kas agrāk bija viens no ziemas pamatkrājumiem, mūsdienās kļuvušas par sava veida delikatesi, ko veikalos nemaz tik viegli nevar nopirkt.

Apmēram 1 stunda / 4 personām / vienkārši / 

Vajadzēs:

  • 250 g sālītu sēņu
  • 2 sīpolus
  • 2 burkānus
  • 4 kartupeļus
  • sviestu apcepšanai
  • 2 lauru lapas, timiānu, piparus, sāli

Gatavošana
1. Savāra dārzeņu buljonu – sīpols vai puravs, zaļumu kāti, burkāns utt. Kad viss savārījies, nokāš biezumus.
2. Turpina vārīt buljonu, pievieno sviestā apceptus sīpolus ar burkāniem un gandrīz uzreiz arī gabaliņos sagrieztus kartupeļus.
3. Kad kartupeļi jau tūlīt gatavi, liek klāt sīki sagrieztas sālītās meža sēnes. Ja sēnes ir ļoti sāļas, tās pirms tam jānomērcē. Mazliet vēl pavāra, un gatavs! Pastiprina garšu ar svaigi maltiem melnajiem pipariem un pasniedz ar skābu krējumu vai kausētu sieru.


Pildītās bietes

Lielisks un ļoti universāls ēdiens, ko var baudīt tāpat vai pasniegt kā piedevas. Lieliski draudzējas, piemēram, ar kartupeļu biezeni un vienkārši ceptām zivīm. Pirmais iespaids var būt tāds diezgan ziemīgs, taču, ja iztēlojas vasaru, pirmās paaugušās bietes, jaunos kartupeļus un svaigas zivtiņas tepat no Lielupes...

Vajadzēs:

  • 5–6 ar visu mizu vārītas bietes
  • 5 tējkarotes skāba krējuma
  • 1 tējk. ķimeņu
  • sāli

Pildījumam

  • 80 g rīsu
  • 300 g skābenu ābolu
  • 1 olu
  • 2 ēdamk. sviesta
  • 1 ēdamk. cukura
  • sāli

Gatavošana:

1. Pildījumam rīsus novāra gandrīz mīkstus un pievieno uz rupjās rīves sarīvētus ābolus, olu, izkausētu sviestu, cukuru un sāli. Samaisa.
2. Bietes nomizo, izdobj vidučus un pilda ar sagatavoto rīsu un ābolu pildījumu.
3. Bietes izkārto ietaukotā cepamformā, uzliek pa tējkarotei skābā krējuma uz katras bietes, pārkaisa ķimenes un nepārspīlējot arī sāli.
4. Cep līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī 15–20 minūšu. Tas arī viss – lai izdodas un labi garšo!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata