Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Pagaidām neatklāj Hipotēku bankas portfeļu cenas, darījums jāpabeidz

Nododot apkalpošanai Swedbank Latvijas Hipotēku un zemes bankas komerciālā segmenta daļu, kurā ietilpst norēķinu, noguldījumu un aizdevumu pakalpojumi, ir «veiksmīgi izpildīts viens nozīmīgs Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanas procesa posms», Dienai uzsver Hipotēku bankas pārstāve Sandra Eglīte. Tomēr neviena no darījumā iesaistītajām pusēm - Finanšu ministrija (FM), Swedbank, Hipotēku banka - nenosauc Dienai precīzu darījuma cenu, FM atturējās pateikt arī to, kāda varētu būt kopējā sešu Hipotēku bankas portfeļu pārdošanas darījuma summa.

Jūlijā sāktais darījums ar Swedbank vēl nav noslēdzies, notikusi tikai klientu apkalpošanas pārcelšana. Darījums pilnībā tikšot pabeigts nākamā gada pirmajā ceturksnī, un tikai tad būs zināmas darījumu detaļas. «Konkrētas patlaban noslēgto līgumu detaļas saskaņā ar līgumu nosacījumiem mēs nevaram atklāt,» saka S. Eglīte un uzsver, ka pagaidām kopējais komercdaļas pārdošanas process neesot pabeigts un nav zināms pārdošanas rezultāts, jo nav pieņemts lēmums par vēl nepārdotajām komerciālā segmenta daļām.

«Pēc bankas prognozēm, pārdošanas rezultāts visām tām komerciālā segmenta daļām, par kurām jau ir panākta vienošanās ar pircējiem, tiek lēsta 21-26 miljonu latu robežās zem aktīvu bilances vērtības, tas ir atbilstoši pašreizējai ekonomiskajai situācijai gan Latvijā, gan globāli,» Dienai teica S. Eglīte. FM pārstāvis Aleksis Jarockis atturējās komentēt, kāda ir Hipotēku bankas vērtība.

Ir atrasti pircēji četrām komerciālā segmenta daļām. Konsultants SEB Enskilda turpina sarunas ar nekustamo īpašumu un celtniecību saistītā kredītportfeļa un Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūras potenciālajiem pircējiem, informē S. Eglīte.

Sagaidāms, ka šo daļu pārdošana notiks nākamā gada pirmajā ceturksnī. Diena jau rakstīja, ka par četrām daļām līgumi ar pircējiem ir parakstīti. Šī gada vasarā noslēgtie līgumi paredz, ka Swedbank iegādājas komercsegmenta daļas, kurās ietilpst fizisko personu, kā arī mazo un vidējo uzņēmumu pakalpojumi un lielo un vidējo uzņēmumu pakalpojumu pakete. Swedbank līzings iegādājies Hipotēku bankas līzinga kompāniju Hipolīzings, savukārt SEB bankas grupas uzņēmums SEB Wealth Management pārņem 2. līmeņa pensiju plānu pārvaldīšanu.

Lūgts komentēt, kāpēc tika nolemts pārdot Hipotēku bankas komercdaļu, A. Jarockis teic, ka lēmumu pieņēma 2009. gadā «ar mērķi uz Hipotēku bankas bāzes veidot attīstības banku», kas sniegtu uzņēmējiem atbalstu, nevis nodarbotos ar komercdarbību, turklāt Latvija uzņēmusies saistības pret Eiropas Komisiju attiecībā uz Hipotēku bankas komercdarbības izbeigšanu. Eiropas Savienības regulējums paredz, ka kredītiestāde nevar vienlaikus nodarboties ar komercdarbību un attīstības programmām, abi virzieni ir strikti jānodala un jārealizē atsevišķi, pretējā gadījumā tas tiek uzskatīts par negodīgu konkurenci.

Finanšu iestādes pārdošanas līgumā var būt konfidenciāli punkti, kas saistīti ar pircēja interešu aizstāvību, tomēr pēc tam, kad darījums noticis, valstij būtu jāatklāj darījuma būtība, kā arī cena un citas darījuma detaļas, uzsver investīciju kompānijas Credinvest International finanšu analītiķis Vladislavs Greķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pāriet uz Swedbank

Pārdodot komercdaļu, no Hipotēku bankas pārcelti 70 tūkstoši klientu (95% privātpersonu, 5% juridisko personu) kontu.
Nodoti klientu noguldījumi 147,7 miljonu latu apmērā.
Pārņemti aptuveni 7000 komerciālā segmenta aizdevumu 86,5 miljonu latu apjomā.
Avots: Swedbank

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?