Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pavedienus dod dienasgrāmata

Pazudis bez vēsts - šāds ieraksts visbiežāk lasāms ziņojumos par kauju norisēm Otrā pasaules kara beigu posmā. Kaut arī kopš kara beigām pagājuši 65 gadi, vēl aizvien tiek atrastas liecības par karavīriem, kuri tikuši uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, bet palikuši dzīvi un vai nu atgriezušies Latvijā, vai nodzīvojuši garu mūžu trimdas zemēs. Līdz šim nezināmus dokumentus, kas atklāj latviešu leģionāru likteņus, izpētījis Latvijas Okupācijas muzeja Video un kinofonofoto krātuves vadītājs Andrejs Edvīns Feldmanis.

Atklāj patiesību

Kara pēdējos mēnešos visās frontēs, kur cīnījās latviešu leģionāri, valdīja īsta elle, tāpēc ziņojumus par kauju gaitu komandieri nerakstīja un tajos netrūkst neprecīzu ziņu par dzīvajiem un kritušajiem. Lielākoties ieraksti vēsta, ka karavīri pazuduši bez vēsts. Latvijas Valsts vēstures arhīva (LVVA) savulaik no Nīderlandē dzīvojošas privātpersonas nopirktajos dokumentos par Latviešu leģiona 15. divīziju var atrast ierakstu par 33. artilērijas pulka 2. baterijas komandieri virsleitnantu Kārli Puriņu, kurš it kā pazudis bez vēsts. Patiesībā K. Puriņš dzīvojis Anglijā, kur miris 2009. gada pavasarī, pastāstīja A. E. Feldmanis. Arhīvā atrasti arī traģiski stāsti par karavīriem, kuri gājuši bojā 1945. gada 9. maijā, kad karš jau bija beidzies. 43 mapes ar dokumentiem par 15. divīziju valsts par 45 000 latu iegādājās 2006. gadā, un materiāli nonāca LVVA.

Meklē dienasgrāmatā

Nesen Nīderlandē atrasta kāda latviešu leģionāra dienasgrāmata, kuras kopija nonākusi Okupācijas muzejā. Rakstītais ir datēts, sākot ar 1944. gada 21. augustu. Dienasgrāmata atrasta kādā lauksaimniecības fermā netālu no Vācijas robežas. Fermas īpašniece 1945. gadā apcietināta kopā ar sešiem dezertieriem latviešu leģionāriem, kurus viņa slēpusi savā īpašumā. Fermerei nāves sods nav izpildīts, bet karavīri it kā nošauti. «Dienasgrāmatā atradām divus zīmīgus pavedienus, kuri arī palīdzēja noskaidrot rakstītāju. Autors vairākās vietās katra mēneša 21. datumā piemin savu dēlu Gunāru, atzīmējot viņa dzimšanu. Šajā datumā karavīrs arī laulājies ar sievu Zelmu. Tā kā dienasgrāmatā minēts dēla Gunāra vecums, varējām izsecināt viņa dzimšanas gadu un mēnesi. Pārbaudot dienasgrāmatā minētās Rīgas adreses, laimīgas sakritības gadījumā atradām Zelmas kundzi. Nekavējoties ierakstījām videoliecību, kurā noskaidrojām patiesību. Dienasgrāmatas autors bijis Jānis Dāvids, dzimis 1910. gadā. Izrādās, vācu žandarmi viņu nenošāva, jo pēkšņi sākās sabiedroto aviācijas uzlidojums, kurš piespieda šāvēju komandu panikā bēgt. Izglābušies arī citi karavīri, bet nav zināms, cik. Atgriezies Latvijā, Jānis Dāvids strādāja mēbeļu kombinātā Sarkandaugavā un gāja bojā 1976. gadā nelaimes gadījumā darbavietā,» stāsta A. E. Feldmanis. Viņš cer, ka izdosies savākt ziņas par citiem dienasgrāmatā minētajiem leģionāriem, kuri visi varētu būt dzimuši ap 1910. gadu.Tie ir pavārs Drēviņš, Porga, Grīnbergs, Gulbis, Tērauds, Kārkliņš, Brūderis, Vilks un tulks Linde, kurš it kā bijis mācību spēks Latvijas Universitātē, kā arī spēlējis klavieres un ērģeles. Par šo karavīru likteņiem nekas nav zināms. Vaicāts, kā J. Dāvids izglābās no Staļina režīma represijām, A. E. Feldmanis atzīst - šos cilvēkus paglābis tas, ka viņi nebija apguvuši militārās mācības, bet, visticamāk, tika nodarbināti ierakumu rakšanā.

Joprojām ir gana daudz leģionāru radinieku, kuri ar Okupācijas muzeja starpniecību meklē liecības par saviem tuviniekiem. Muzejs savācis ap 2000 videoliecību, tostarp 600 leģionāru atmiņu stāstu dokumentējumus, kurus par vērtīgu avotu uzskata vēsturnieki arī citur pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Uzziņai

Latviešu SS brīvprātīgo leģions jeb Latviešu leģions bija Latvijas teritoriju okupējušā Trešā reiha bruņoto struktūru - ieroču SS un policijas - sastāvā esošo latviešu militāro formējumu kopums Otrā pasaules kara laikā.
1943. gada 26. februārī tika izdota pavēle par Latviešu SS brīvprātīgo divīzijas formēšanu. To sāka formēt 23. martā. No 1943. gada oktobra līdz 1944. gada jūnijam tā karoja kā 15. latviešu SS brīvprātīgo divīzija, pēc tam tās nosaukums bija 15. ieroču SS grenadieru divīzija.
Otra divīzija tika izveidota uz SS brigādes bāzes, kuru saskaņā ar Himlera 1944. gada 7. janvāra pavēli pārformēja par 19. latviešu SS brīvprātīgo divīziju. 1944. gada maijā 19. latviešu SS brīvprātīgo divīziju pārdēvēja par 19. ieroču SS grenadieru divīziju.
Leģionāru piemiņas dienu 16. martā sāka atzīmēt Daugavas vanagu organizācija 1952. gadā. Tieši šī diena tika izvēlēta, jo 1944. gadā tajā sākās kauja Veļikajas upes austrumu krastā. Šī bija pirmā kauja, kurā abas latviešu leģiona divīzijas - 15. un 19. - cīnījās kopā, turklāt vienīgo reizi visā kara laikā - latviešu vadībā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?