Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Par lielāko daļu spēja vienoties

Pēc smagām Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības vienošanās un domstarpību protokola sagatavošanas sarunām tā apspriešana valdības komitejas sēdē pirmdien notika diezgan mierīgā gaisotnē. Līdzās tradicionālajai diskusijai par iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu proporcijas sadalījumu starp valsti un pašvaldībām tās šogad pieteica arī jaunas prasības, kas kļuvušas aktuālas pēdējos gados.

Viena no tām ir saistīta ar pērn pašvaldību valdījumā un apsaimniekošanā nodotajām piekrastēm un publiskajiem ūdeņiem, kas ir valsts īpašumā. Pašvaldības prasa ikgadējo valsts dotāciju jūras piekrastes joslas uzturēšanai.

Ministru kabineta (LPS) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vienošanās un domstarpību protokols valdībai ir jāpievieno valsts budžeta projektam un vidēja termiņa - trīs gadu - budžeta projektam, tos iesniedzot Saeimā. Trešdien LPS dome lems, vai pilnvarot LPS priekšsēdi Andri Jaunsleini šo protokolu parakstīt. Pagātnē ir bijušas vairākas reizes, kad LPS priekšsēdis šādu pilnvarojumu nav saņēmis. Gaisotne valdības komitejas sēdē pirmdien neliecināja, ka šogad varētu rasties līdzīgi sarežģījumi. Jāatgādina arī, ka premjers Māris Kučinskis (ZZS) vēl pirms gada sēdēja pretējā pusē kā Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors un ļoti labi izprot pašvaldību situāciju. Tiesa, protokola apspriešanas gaitā viņš bija diezgan nepiekāpīgs.

Arī LPS priekšsēdis A. Jaunsleinis sēdē apstiprināja, ka nesaskaņoto jautājumu nav daudz. Kā katru gadu, notika diskusija par iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu sadalījumu starp valsti un pašvaldībām, kas tagad ir 80% pašvaldību budžetiem, bet 20% - valstij. LPS vēlējās šīs proporcijas palielināšanu līdz 81% par labu pašvaldībām. Tā kā valdība tam nepiekrita, LPS prasīja, lai protokolā tiek ierakstīts - ja nākamajos trijos gados valdība veic kādas izmaiņas, kuru rezultātā samazinās pašvaldību ieņēmumu bāze vai palielinās izdevumi, tad tām valsts šo negatīvo fiskālo ietekmi kompensē.

LPS priekšsēdis A. Jaun-sleinis, piemēram, minēja varbūtēju iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu. M. Kučinskis to nevarot atbalstīt, jo, viņaprāt, nevar neko automātiski paredzēt. Ja notiks kādas izmaiņas, tad tās jebkurā gadījumā tikšot apspriestas ar pašvaldībām.

Arī Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne neredzēja pamata šādam ierakstam, ja katru gadu ar pašvaldībām notiek sarunas.

Pērnā gada janvārī stājās spēkā Zemes pārvaldības likums, kas paredz valsts īpašumā esošās piekrastes teritorijas nodot pašvaldību apsaimniekošanā.

Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības vadītājs, Ventspils novada priekšsēža vietnieks Māris Dadzis (Vienotība) komitejas sēdē atgādināja Likumā par budžeta un finanšu vadību noteikto, ka valstij šādos gadījumos ir jādod līdzi finansējums funkcijas īstenošanai. M. Dadzis informēja, ka 2015. gadā pašvaldības piekrastes apsaimniekošanai ir iztērējušas 1,77 miljonus eiro, bet vēl 2,2 miljoni eiro ieguldīti teritorijas attīstībai. Valdības viedoklis ir, ka pašvaldības var gūt ienākumus jūras piekrastes uzturēšanai, to iznomājot. M. Dadzis skaidroja, ka Latvijā kopējā jūras piekraste ir 495 kilometri un situācija pašvaldībās ir ļoti atšķirīga. Piemēram, Ventspils novadā jūras piekrastes josla ir 90 kilometru, bet tikai dažās vietās ir iespējams no tās iznomāšanas gūt ienākumus. No šiem līdzekļiem neesot iespējams nodrošināt teritorijas uzturēšanu un attīstību.

Pašvaldību un valdības viedoklis atšķīrās vēl vairākos jautājumos. Abas puses palika katra pie savas pozīcijas arī par pedagogu darba samaksu, kas, pēc A. Jaunsleiņa domām, vidējā termiņā būtu jānodrošina no valsts budžeta, ieskaitot pirmskolas izglītības iestāžu pedagogus.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) varot piekrist, ka sistēma būtu saprotamāka, ja būtu viens finanšu avots. Taču pašlaik tas neesot iespējams, jo izglītības reforma ir tikko sākta. Ministrs uzsvēra, ka tas ir saistīts arī ar diskusiju par skolas gaitu uzsākšanas vecumu.

Darba grupā vēl ir priekšā diskusija arī par speciālajām pirmskolas iestādēm, kā arī internātskolu attīstību un finansēšanu nākotnē. LPS vēl uzstāja, ka ir jānovērš iespēja deklarēt dzīvesvietu adresēs, kurās persona faktiski nedzīvo vai kur viņai nav tiesiska pamata dzīvot.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane paskaidroja, ka valdība no savas puses visus ierobežojumus jau ir noteikusi un tagad likums par dzīvesvietas deklarēšanu tiek skatīts Saeimā. Puses vienojās iesaistīties diskusijā, kas notiks Saeimā izveidotajā darba grupā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?