Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Savā vai vecāku gultā?

Mazu bērnu vecāki zina, cik ļoti bieži mazulis, kurš nakts laikā mostas divas trīs reizes, nonāk lielajā gultā. Cerībā, ka visi izgulēsies. Nedariet tā! - brīdina profesors Pēteris Flemings no Bristoles Universitātes. 90.gadu sākumā viņš ar aicinājumiem guldīt mazuļus uz muguras ievērojami samazināja ar pēkšņās nāves sindromu mirušo zīdaiņu skaitu. Tiek uzskatīts, ka P.Fleminga kampaņa glābusi apmēram pusmiljonu mazuļu. Jaunākā pētījuma autori uzsver, ka nevēlas dēmonizēt vecāku gultu, taču grib pierādīt, ka mazulim ir drošāk viņa paša gultiņā.

Svarīgi būt pie mammas

Tomēr ne Lielbritānijā, ne arī citviet pasaulē pediatru un psihologu nostāja šajā jautājumā nav vienāda. Rietumvalstu pediatri lielākoties iesaka bērnus jau no mazām dienām radināt pie savas gultiņas, saka Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras vadītāja profesore Dace Gardovska. Gulēt atsevišķi bērnu veselībai ir svarīgi, ja vecāki smēķē, lieto alkoholu un neņem vērā, ka viņu gultā dūnu segās mazulis var nosmakt. Taču, ja vien vecāki neapreibinās, ir psihiski veseli, mazulis līdzās viņiem ir drošībā. Mamma un tētis arī miegā jūtas atbildīgi par bērnu un intuitīvi jūt bīstamas situācijas, pārliecināta pediatre Vizma Meikšāne un psiholoģe Vita Kalniņa.

V.Kalniņa: «Nesen lasīju kādas austriešu terapeites pētījumu, kurā minēts, ka tie bērni, kuri pirmajos trijos dzīves mēnešos tiek pārnēsāti lakatos un teju nepārtraukti, arī guļot, ir cieši blakus mammai, daudz retāk cieš no kolikām. Jūtīgiem bērniem ir svarīgi just mammas tuvumu.»

Pediatres V.Meikšānes praksē nav bijis gadījumu, ka bērns, guļot vecāku gultā, nosmaktu. Tomēr arī viņa neiesaka guldīt mazuli pieaugušo guļvietā. Mazuļi, kuri tiek guldīti vecāku gultā, var izkrist no tās ārā. Katru reizi, kad mazs bērns ir nokritis no augstuma, viņš noteikti jāved uz slimnīcu, lai pārliecinātos, vai nav lūzumu, plīsumu vai citu traumu. «Tikai vienu reizi es no mammas esmu dzirdējusi, ka viņa miegā ir nejauši uzgūlusies mazulim. Taču viņš sācis knosīties un māte laikus pamodusies,» stāsta pediatre.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

1.Liec gulēt mazuli uz muguras viņa gultiņā, tas samazina risku, ka bērns var nosmakt. Vēlams, lai pat viņa diendusas laikā kāds pieaugušais būtu tuvumā!

2.Piecu līdz sešu mēnešu vecumā mazuļi veļas, tādēļ naktī ir jāpārbauda, vai bērns guļot neaizgriežas ar seju spilvenā vai segās.

3.Atmet smēķēšanu un nelaid savā mājā nevienu ar kūpošu cigareti rokā! 40% no mirušajiem bērniem, kuriem tika konstatēts pēkšņās nāves sindroms, māte grūtniecības laikā smēķēja. Ja abi vecāki smēķē, mazulim ir piecas reizes lielāks risks.

4.Padomā par knupīti! Dažos pētījumos konstatēts, ka knupīša lietotājiem ir mazāks šī sindroma risks. Viens no skaidrojumiem - caurumiņi knupītī dod iespēju elpot arī tad, ja sega ir uzkritusi virsū. Cits izskaidrojums - knupīša lietošana stimulē bērna kontroles mehānismus. Taču, ja mazulis negrib knupīti, nevajag viņu piespiest to lietot.

5.Nesaģērb mazuli par siltu! Naktī viņam nevajag vairāk par divām gaisa caurlaidīgām drēbītēm. Uzklāj segu tikai uz kājām, lai ierobežotu iespēju, ka mazulim sega uzkritīs uz galvas!

6.Telpa, kur ir mazuļa gultiņa, nedrīkst būt karsta. Ideāla temperatūra ir 16-20 grādi pēc Celsija. Mazuļa gultiņai nevajadzētu atrasties līdzās radiatoriem, krāsnij, kamīnam vai tiešā saules gaismā.

7.Ideāli, ja pirmos sešus mazuļa dzīves mēnešus viņa gultiņa atrodas blakus vecāku gultai. Neguli ar mazuli kopā arī tad, ja esi ļoti noguris!

8.Neliec bērna gultiņā dūnu segas, vatētas segas, spilvenus!

9.Nepieļauj, ka tu ar mazuli rokās iemiedz sofā vai klubkrēslā!

Kas ir bērna pēkšņās nāves sindroms

Pēkšņās nāves sindromu angliski sauc par cot death, ko varētu tulkot kā «nāve bērna gultā». Tā nav slimība. Drīzāk tā ir diagnoze, kas tiek noteikta, kad bērns negaidīti nomirst un ne ārsti, ne izmeklētāji, ne tiesu medicīnas eksperti nespēj noteikt nāves cēloni. Pagaidām pētnieki sliecas domāt, ka līdz nāvei noved vairāku faktoru kopums.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?