Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Aptauja: Eiropieši aizvien mazāk lasa grāmatas un apmeklē teātri

Aizvien mazāk eiropiešu lasa grāmatas un apmeklē teātri, kas galvenokārt skaidrojams ar intereses, laika un naudas trūkumu, liecina jaunākie Eirobarometra dati.

Vienīgā kultūras joma, kurā laika posmā no 2007. līdz 2012. gadam Eiropā nav fiksēts interesentu skaita samazinājums, ir kino.

Pēc Eiropas Komisijas (EK) pasūtījuma veiktajā aptaujā, kurā piedalījušies gandrīz 27 000 cilvēku, noskaidrots, ka Ziemeļeiropieši muzejus un mākslas galerijas apmeklē biežāk nekā Eiropas Savienības (ES) dienvidu un austrumu reģiona valstu iedzīvotāji.

Kā noskaidrots aptaujā, aptuveni 68% eiropiešu iepriekšējo 12 mēnešu laikā izlasījuši vismaz vienu grāmatu, savukārt Latvijā šis rādītājs ir augstāks nekā vidēji Eiropā, veidojot 72%. Tikmēr kādu kultūrvēsturiskas nozīmes objektu vai pieminekli Eiropā apmeklējusi vien nedaudz vairāk kā puse respondentu, bet Latvijā tādu respondentu ir 60%.

Koncertus apmeklējuši 35% apjautāto eiropiešu, tikmēr Latvija šajā ziņā ievērojami apsteidz ES vidējo rādītāju, un aptaujas veikšanas brīdī - šā gada pavasarī - iepriekšējo 12 mēnešu laikā vismaz vienu koncertu bija apmeklējuši 55%.
Muzejos vai galerijās pēdējā gada laikā bijuši 37% eiropiešu (49% apjautāto Latvijā), bet vismaz vienu baleta vai operas izrādi pēdējo 12 mēnešu laikā noskatījušies vien 18% eiropiešu (24% Latvijā).

Eiropā vidēji teātri iepriekšējā gada laika vismaz reizi bija apmeklējuši 28% respondentu, bet Latvijā šis rādītājs ir 43%.
Vienīgā joma, kurā kultūras patēriņa ziņā Latvija atpaliek no ES vidējā rādītāja, ir kino apmeklēšana. Pēdējo 12 mēnešu laikā vidēji kinoteātri vismaz vienreiz apmeklējuši 52% eiropiešu, bet Latvijā šis rādītājs ir 43%. Kā galvenais iemesls Latvijā tam tiek minēts laika trūkums (32%), sliktā filmu kvalitāte vai ierobežotais piedāvājums (25%), intereses trūkums (17%) un pārliecība, ka tas pārāk dārgi maksā (17%).

Valstīs, kuras finanšu krīze skārusi vissmagāk, arī kultūras patēriņš ir sarucis, noskaidrots aptaujā.

Piemēram, Grieķijā tikai 22% respondentu 2012.gadā apmeklējuši kādu no valsts daudzajiem kultūrvēstures objektiem un pieminekļiem. Vēl 2007.gadā, kad šī aptauja tika veikta iepriekšējo reizi, šis rādītājs Grieķijā bija 33%. Portugālē šis rādītājs sarucis līdz 36%.

Pēdējā gada laikā vismaz vienu grāmatu izlasījuši 90% respondentu Zviedrijā, 86% apjautāto Nīderlandē un 82% Dānijā, salīdzinot ar 51% respondentu Rumānijā un 50% Grieķijā.

Latvijā laika posmā no šā gada 26. aprīļa līdz 13. maijam apjautāti 1006 cilvēki, bet visā Eiropā aptaujā kopumā piedalījušies 26 563 cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja