Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Gan mafijas cīņas, gan jauniešu drāmas

Vidusmēra skatītājam, domājot par japāņu kino, visticamāk, nāk prātā vēsturiskas kostīmfilmas par samurajiem, multiplikācijas filmas pēc Manga komiksu motīviem... Japānas filmu festivāls, kas no 26.februāra līdz 1.martam norisinās kinoteātrī K.Suns, šos priekšstatus būtiski paplašinās. Festivāls šogad notiek jau 13.

reizi, sadarbojoties Japānas vēstniecībai Latvijā, Japānas fondam un Kinogalerijai."Šīgada festivāla filmu izlasi veido astoņas mūsdienu japāņu filmas, kuras radījuši iemīļoti un atzīti japāņu režisori. Filmas tapušas pirmajā šā gadsimta dekādē. Kino darbi bez izskaistinājuma ataino Japānas sabiedrību, dažādas tās dzīves puses," stāsta Jošijuki Sasaki, Japānas vēstniecības Latvijā otrais sekretārs.Piemēram, filma _Vēl viena kauja: sazvērestība _ataino nežēlīgās, intrigu un kaislību pilnās cīņas, kas norisinās par mafijas klana varas grožiem. _Gadījums Macuganes pilsētā _ir komēdija par kņadu, ko kādā mazā lauku ciematiņā izraisa notikumi, kuru centrā ir divi dvīņubrāļi - viens ir policists, otrs strādā vecāku saimniecībā. Savukārt režisora Tošiaki Tojodas pazīstamā jauniešu drāma Zilais pavasaris, kas atklās festivālu un ir veidota pēc populāra komiksa motīviem, vēsta, kā, skolas dzīves garlaikoti, vidusskolnieki uz skolas jumta spēlē bīstamu spēli - kurš vairāk reižu sasitīs plaukstas, stāvot uz skolas jumta malas aiz margām. Spēles uzvarētājs iegūst tiesības valdīt skolā, un viens no vidusskolniekiem, Kudžo, uzstāda jaunu spēles rekordu. Viņam gan šī spēle, gan iespēja kļūt par noteicēju skolā tomēr šķiet bezjēdzīga un garlaicīga. Taču viņa draugs Aoki nolemj viņu izaicināt cīņā par līdera lomu."Mūsu mērķis ir censties parādīt kādus jaunus Japānas sabiedrības aspektus. Filmu programma uzsver īpašo Japānas kultūras skatījumu uz dzīvi, kas ir atšķirīgs no pasaulē pierastā, eiropeiskā. Varbūt dažas interpretācijas un kinovalodas simboli ir grūtāk izprotami, tādēļ filmas būs īpaši interesantas tieši kino gardēžiem vai cilvēkiem, kas specifiski interesējas par Japānas kultūru." domā Jošijuki Sasaki.Programmā iekļautajām filmām nav tradicionāli laimīgu beigu un pat ne konkrēta fināla, drīzāk tās ir atvērtas pārdomām, ko skatītājam risināt vēl labu laiku pēc seansa. Festivālā demonstrēto filmu tēmu loks aptver gan cilvēku personīgos pārdzīvojumus, gan arī sasaista tos ar Japānas sabiedrībā valdošajiem strāvojumiem un problēmām. Vairākas no filmām saņēmušas Japānas kino jomas apbalvojumus.Uz filmu seansiem ieeja brīva, taču ieejas kartes (uz vienu seansu vienai personai - līdz divām ieejas kartēm) pieejamas kinoteātra K.Suns kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja