Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Dienas komentārs

Blēdībās zūd lielas summas © DIENA

Vidējā bruto alga Latvijā šā gada otrajā ceturksnī bija 1525 eiro, bet pēc nodokļu nomaksas – 1114 eiro, rāda Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Brīvības partijas uzvara © DIENA

Parlamenta ārkārtas vēlēšanas Nīderlandē noslēgušās ar negaidīti labiem antiislāmista un eiroskeptiķa Gērta Vildersa vadītās Brīvības partijas (PVV) panākumiem, bet Vildersam ir pavērušās labas iespējas kļūt par šīs valsts nākamo premjerministru.

Reāla problēma, neīstā metode © DIENA

Protams, "šajos ģeopolitiskajos apstākļos" (vienalga – ar vai bez pēdiņām lietojam šo pēdējos gados vietā un nevietā izmantoto argumentu) nostāties opozīcijā Valsts prezidenta ierosinājumam, ka pašvaldību mēri un to vietnieki jāpievieno to amatpersonu lokam, kam amata pienākumu pildīšanai nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, būtu bezperspektīvi un grūti pamatojami.

Kāpēc neviens nepūš balonus Kariņam? © DIENA

Svētdien, kad visa valsts bija atslābinājusi uzmanību no ziņu lentēm, starp potenciālajiem pretendentiem, kuri nākamgad oktobrī varētu nomainīt esošo NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, starptautiski izskanēja mūsu ekspremjera, tagad ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa vārds.

Solījumi un iespējas © DIENA

Argentīnas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā par uzvarētāju pārliecinoši (ar 55,7% vēlētāju balsu, kas ir lielākais atbalsts kādam no kandidātiem visā valsts demokrātijas vēsturē) kļuvis un 10. decembrī stāsies amatā politkorekti par galēji labējo populistu dēvētais nesistēmiskais kandidāts Havjers Milei.

Saules mūžu Latvijai! © DIENA

Rīt mūsu mīļās un vienīgās Latvijas valstiskuma 105. gadadiena. Tik daudz, ja paraugāmies kritiski uz savām cerībām un tā arī vēl nesasniegto, bet vēl tik maz, ja paraugāmies, cik biedējoši laiki atkal pietuvojušies mūsu robežām no Austrumiem.

Sekas var izrādīties tālejošas © DIENA

Dažādu citu starptautisko notikumu fonā bez pelnītas ievērības ir palikusi ziņa, ka oktobra beigās trīs no daudzajām Mjanmas nemiernieku armijām sāka vienotu uzbrukumu valdības spēkiem šīs valsts ziemeļos, pie robežas ar Ķīnu.

Lai būtu darbi, nevis strīdi © DIENA

Pašreizējā Saeima strādā jau nedaudz ilgāk par 12 mēnešiem, un, tuvojoties Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai, deputātiem vajadzētu nonākt sabiedrības uzmanības centrā ar lēmumiem, kas ilgtermiņā ir svarīgi mūsu valstij, tomēr gadās arī citādi.

Progresīvajiem vara pagaidām neatmaksājas © DIENA

Nākamā gada budžetu valdošās koalīcijas polittehnologi izdomājuši saukt par drošības un ilgtspējas budžetu, savukārt jaunākos partiju reitingus, kuri mērīti no 7. līdz 16. oktobrim, pirmo reizi kopš Evikas Siliņas valdība jau reāli darbojas, var dēvēt par atvieglojuma, cerību un vilšanās reitingiem.

Deivida Kemerona atgriešanās © DIENA

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks šīs nedēļas sākumā veica ievērojamas pārmaiņas valdības sastāvā – amatu zaudēja konservatīvo vidū populārā iekšlietu ministre jeb sekretāre Sjūela Breivermena, bet par ārlietu ministru negaidīti kļuva ekspremjers un Brexit "autors" Deivids Kemerons.

Demokrātu krustceles © DIENA

Laikraksts The New York Times, viens no galvenajiem ASV Demokrātiskās partijas ruporiem, pirms dažām dienām publiskoja sešās t. s. ASV svārstīgajās pavalstīs veiktās aptaujas rezultātus, no kuriem izriet, ka gadījumā, ja ASV prezidenta vēlēšanas notiktu šobrīd, piecās no šīm pavalstīm (Arizonā, Džordžijā, Mičiganā, Nevadā un Pensilvānijā) par to uzvarētāju vairāk vai mazāk pārliecinoši kļūtu eksprezidents Donalds Tramps.

Lamāt zviedru bankas vairs nav margināli © DIENA

Snobiskās pamācības baltiešiem, kas no Zviedrijas bijušā finanšu ministra Andersa Borga izskanēja Latvijas Bankas rīkotajā tautsaimniecības konferencē, un vēl jo vairāk viennozīmīgi sašutusī reakcija uz tiem provocē uz divām replikām.

Draudi – nopietns pārkāpums © DIENA

Latvijā "vairāk nekā 40% skolēnu regulāri saskaras ar vardarbību skolu vidē. Turklāt tikai puse skolēnu pauduši pārliecību par skolotāju noraidošo attieksmi pret bulingu. Izplatīts ir arī bulings digitālajā vidē – kiberbulings", teikts informācijā, ko nesen publiskojusi Valsts kanceleja.

Moldovas dilemma © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušās pašvaldību jeb reģionālo padomju vēlēšanas liecina, ka prorietumnieciskajai prezidentei Maijai Sandu un valdībai ir, par ko padomāt pirms nākamajām vēlēšanām.

Šoruden svarīgākā ir drošība © DIENA

Saeima nesen galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt mūsu valstī uzturēties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Ņemot vērā "Krievijas īstenoto pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai, Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu uzturēšanās Latvijas teritorijā nav pieļaujama", Tieslietu ministrijas skaidrojumu citē LETA.

Skaļi vārdi bez reālām darbībām © DIENA

Neraugoties uz kopējiem noskaņojumiem islāma pasaulē un vairāku nozīmīgu musulmaņu valstu līderu kareivīgajiem paziņojumiem, iespēja, ka kāda no šīm valstīm varētu iesaistīties Izraēlas un Hamās konfliktā, šādi izraisot liela mēroga karadarbību Tuvajos Austrumos, ir maz ticama.

Saeimas atlaidēji © DIENA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) vakar informēja, ka saņēmusi kopumā septiņus (!) iesniegumus no septiņām politiskām organizācijām ar ierosinājumu rīkot parakstu vākšanu par iespēju rīkot referendumu par 14. Saeimas atlaišanu.

Vai Rīga kļūs vēl tukšāka? © DIENA

Latvijas galvaspilsēta var zaudēt iedzīvotājus. Pēdējo piecu gadu laikā iemītnieku skaits Rīgā ir sarucis par 28 000, un patlaban mūsu galvaspilsētā ir deklarēti nepilni 680 tūkstoši cilvēku, oktobra beigās vēstīja sabiedrisko mediju portāls LSM.lv, atsaucoties uz Zemgales reģionālās televīzijas sižetu.

Vienotības trūkums Eiropā © DIENA

Lai arī Eiropas Savienība (ES) Eiropas Komisijas (EK) prezidentes Urzulas fon der Leienas personā ir izvirzījusi vērienīgus ģeopolitiskos mērķus, bruņota konflikta izcelšanās Tuvajos Austrumos, līdztekus karadarbībai Ukrainā, ir kļuvusi par nopietnu pārbaudījumu apvienotās Eiropas struktūrām un iemeslu domstarpībām tās vadības vidū, bet ES valstis tā arī nav spējušas izstrādāt vienotu nostāju attiecībā pret konfliktu Tuvajos Austrumos, atzīst izdevums Politico.

Ieilgušais pesimisms © DIENA

Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati par uzņēmēju noskaņojumu aizvien rāda ne īpaši iepriecinošu ainu par Latvijas uzņēmējdarbības un visas tautsaimniecības nākotnes perspektīvām.

Jālasa ziņas, nevis jāsapņo © DIENA

Vairākos medijos vēstītais, ka Latvijas augstskolu vidē starp ārvalstu studentiem uzvirmojis naidīgums, kas saistīts ar Izraēlas un Palestīnas militāro sadursmi, kārtējo reizi norāda uz to, ka ir svarīgi, lai mūsu sabiedrībā pieaugtu prasme reāli novērtēt situāciju.

Maika Džonsona prioritātes © DIENA

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Kongresa Pārstāvju palātas republikāņu vairākums šīs nedēļas sākumā beidzot spēja vienoties un ievēlēt palātas spīkeru – trešo politiski nozīmīgāko vēlēto amatu ASV ieņems kongresmenis no Luiziānas pavalsts Maiks Džonsons, viens no pašiem uzticamākajiem eksprezidenta Donalda Trampa līdzgaitniekiem.

Tikai balts vai melns © DIENA

Vakar Saeima otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas ļaus valstij nelojālus darbiniekus atbrīvot no darba, ja nebūs ievērots lojalitātes Latvijas valstij un Satversmei pienākums.

Argentīna izvēles priekšā © DIENA

Iepriekšējās nedēļas beigās Argentīnā notikušo valsts prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā neviens no galvenajiem kandidātiem prognozējami nespēja nodrošināt ievēlēšanai nepieciešamo 50%+1 vēlētāja atbalstu, kamdēļ uzvarētāja vārds tiks noskaidrots otrajā kārtā 19. novembrī.

"Horizontālais taimkods" © DIENA

Sākot no Covid-19 pandēmijas krīzes līdz pat šogad piedzīvotās milzu inflācijas, elektroenerģijas sadales sistēmas tarifu un kredītprocentu likmju straujajam lēcienam, nevar nepamanīt būtisku šo krīžu negatīvo blakni – kvalitatīvas komunikācijas iztrūkumu starp valsts pārvaldi un sabiedrību.